Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni bugün açıklayacak.
Basına yansıyan bilgilere göre, Yargı Reformu Strateji Belgesi ile gözaltı süreleri, avukat sayısına getirilen sınırlandırmalar, avukatların sanıklarla ilgili belgelere savcının izni olmadan ulaşamaması, görüşmelerin kamera kaydına alınması gibi birçok uygulamada, 15 Temmuz öncesine dönüleceği öne sürülüyor.
Bakan, her kesimle konuştuk dedi, barolar ne kadar dahil oldu?Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 24 Mayıs'ta yaptığı değerlendirmede, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin katılımcı bir anlayışla hazırlandığını dile getirerek, "Toplumun birçok kesiminden, her görüşten, her düşünceden tüm ilgililerle, paydaşlarla her konuyu tartıştık. Yargının temel meseleleri nelerdir, bunları konuştuk, müzakere ettik" demişti.
|
TIKLAYIN - Yargı Reformu İçin Hak Örgütlerinin Görüşü Alındı mı?
Belgede yer alacağı iddia edilen maddeler
Hürriyet’ten Nuray Babacan ve Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberlerine göre, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde şu başlıkların yer alacağı belirtiliyor:
* Hâkim - savcıların terfi ve nakil işlemleri liyakate dayalı olacak.
* Hakim ve savcılar tayin edildiği yerde ne kadar kalacağını bilecek.
* İhtisaslaşma sağlanacak. Örneğin ticaret hâkimi ağır ceza mahkemesinde üye olmayacak. İhtisas hâkimliği ve ihtisas savcılığı söz konusu olacak.
* İhtisas mahkemelerinde uzlaşmaya dayalı uygulamalar arttırılacak. İstinaf mahkemeleri güçlendirilecek.
* Adalet sisteminde teknolojiden daha fazla yararlanılacak.
* İdari yaptırım kararlarına karşı itirazları inceleyen sulh ceza hâkimlikleri ihtisaslaştırılacak.
* Savunmanın gücü arttırılacak. Avukatlara getirilen sınırlamalar kaldırılacak. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından getirilen birçok sınırlamanın da bu kapsamda kaldırılması bekleniyor.
* Bazı ağır suçlar hariç, 15 yaşından küçük çocukların ilk defa işledikleri fiiller, ceza yargılamasına konu edilmeyecek. Suça sürüklenen çocuklara özgü uzlaştırma ve kamu davasının açılmasının ertelenmesi gündeme gelecek.
* Gözaltı süreleri, avukat sayısına getirilen sınırlandırmalar, avukatların sanıklarla ilgili belgelere savcının izni olmadan ulaşamaması, görüşmelerin kamera kaydına alınması gibi birçok uygulamada, 15 Temmuz öncesine dönüleceği öne sürülüyor.
* Bazı suçlarda ceza infaz sürelerinde indirime gidilecek. Cezaevinde kalma süresi kısalacak.
* Kadına ve çocuklara yönelik şiddet ve tecavüz cezalarının bu kapsamın dışında tutulacağı belirtiliyor.
* Hukuk fakültesi mezunlarından hakim, savcı, avukat, noter olmak isteyenler önce ÖSYM tarafından düzenlenecek “Devlet Sınavı”ndan geçirilecek. Bu sınavdan 70 ve üstünde puan alanlardan avukat olmak isteyen avukatlık stajına başlayabilecek. Hakim, savcı ve noter adayları ise ikinci sınavdan geçecek.
* Ağır hasta hükümlü ve tutukluların muhtemel mağduriyetlerin önlenmesi için infaz süreçleri yeniden yapılandırılacak. Şiddet içermeyen bazı suçlardan hükümlü yaşlı, hamile ve çocukların, elektronik izleme merkezi aracılığıyla cezalarının evde infazına imkan tanınacak. (EKN)