Bugün 28 Eylül Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü.
Kadın örgütleri sosyal medyadan sesleniyor:
“Kürtaj hizmetinin sağlanmasının önündeki tüm politik engelleri kaldırarak, yasal tanımları genişleterek, azami süre sınırlarını artırarak ve üçüncü taraf onayını kaldırarak güvenli kürtaja erişimin kapsamını genişletin.”
Kırkyama Kadın Derneği şu paylaşımı yaptı:
“Bugün 28 Eylül Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü! Dünya çapında güvenli, erişilebilir, yasal ve damgalanmadan kürtaja erişim talep etmek hakkımız!”
CİSÜ Platformu da şu paylaşımları yaptı:
* Kürtaj SGK kapsamında olmasına rağmen çoğu kamu hastanesinde yönetim kürtaj yapılmasını reddettiği için yapılmıyor. # Kürtaj yasal olmasına rağmen kanun dışı bir uygulamaymış gibi yaklaşılıyor. Sonuçta gebeler merdiven altı ucuz yerlerde kürtaj olarak sağlıklarını tehlikeye atıyor.
* Ayrıca kürtaj olmakla ilgili eş izni şartı aranması da kadınları zor durumda bırakabiliyor. İstenmeyen gebelikleri sonlandırmaya (# kürtaj) ve # cinselsağlık hizmetlerine ulaşamamak kadına yönelik şiddettir.
* Tüm kadınlara güvenli, erişilebilir, sağlıklı, ücretsiz # kürtaj hizmeti sağlamak devletin sorumluluğudur. Kürtaja erişim bir insan hakkıdır.
Kadının İnsan Hakları –Yeni Çözümler Derneği şöyle dedi:
“Bugün 28 Eylül Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü! Dünya çapında güvenli, erişilebilir, yasal ve damgalanmadan kürtaja erişim talep etmek hakkımız!”
Kırmızı Şemsiye Derneği de şu paylaşımı yaptı:
“Bugün Ulaşılabilir, Güvenli ve Yasal Kürtaj İçin Küresel Eylem Günü. Kırmızı Şemsiye Derneği olarak bugünün önemi biliyoruz. Arama motorlarına "Türkiye'de kürtaj" yazıldığında tamamlayıcı olarak "yasal mı?" sorusu önümüze çıkıyor.”
İSTANBUL'DAN KİLİS'E GEBELİĞİ ÖNLEYİCİ KİT YOK
Gebeliği önleyici kitler nerede?
Türkiye’de 53 ilde devlet hastaneleri isteğe bağlı kürtaj hizmeti vermiyor
Türkiye’de yasalara göre, gebeliğin 10. haftasına kadar isteğe bağlı kürtaj yaptırılabiliyor.
Ancak hastaneler çeşitli gerekçeler öne sürerek, kadınların kürtaj taleplerini reddedebiliyor.
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin Ekim 2016’da açıkladığı “Yasal Ancak Ulaşılabilir Değil: Türkiye’deki Devlet Hastanelerinde Kürtaj Hizmetleri” adlı çalışmanın sonuçlarına göre, Türkiye’deki devlet hastanelerinin yüzde 11.8’inde kadın doğum bölümleri olmasına rağmen kürtaj hizmeti verilmiyor.
Ayrıca 53 ilde isteğe bağlı kürtaj hizmeti veren devlet hastanesi yok.
EVRİM KEPENEK'İN SÖYLEŞİSİ
"Kürtaj yasak" algısıyla kadınlar merdiven altına yönleniyor
(EMK)