* Görsel: Buğday Derneği
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Zehirsiz Kentlere Doğru projesi kapsamında, Zehirsiz Sofralar Platformu işbirliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık Dairesi Başkanlığı katılımı ile “İBB’de Vektörle Mücadele” webinarı düzenlenecek.
12 Nisan Salı günü saat 11.00’de çevrimiçi olarak gerçekleşecek webinarda başta sivrisinek gibi uçkunlarla ve diğer vektörlerle mücadelede yerel yönetimlerin rolü ve önemi ile birlikte, İBB’nin bu yönde hayata geçirdiği stratejik eylem planı üzerine konuşulacak.
Zehirsiz Sofralar Platformu Koordinatörü ve Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu’nun moderatörlüğünü üstleneceği ve açılış konuşmasını yapacağı webinarda, İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürü Uzm. Dr. M. Hakan Yılmaztürk “Vektörlerle Mücadelede Yerel Yönetim Modeli Olarak İBB Sağlık Dairesi Başkanlığı Örneği”; İBB Vektörle Mücadele Bilim Kurulu Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Salih Bülent Alten ise “Sivrisinek Mücadelesinde Planlama, Yönetim ve Teknoloji Kullanımı: İstanbul Örneği” konularında bilgi ve deneyim paylaşımı yapacak.
Oturumun sonunda, konuşmacılar ile birlikte İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdür Yardımcısı M. İlker Öksüz katılımcılardan gelen soruları yanıtlayacak.
Etkinliğe katılım
Buğday Derneği’nin YouTube sayfasından canlı olarak yayınlanacak etkinlik, tüm belediye yetkililerinin ve halkın katılımına açık olacak. Zoom platformu üzerinden katılım için ise bit.ly/zehirsizwebinar bağlantısından kayıt oluşturmak gerekiyor.
İBB pestisitle mücadele ediyor
Pestisitlerin kullanımı sadece tarım alanları ile sınırlı değil. Sokakta, parkta, okulda ve evlerimizde dahi bu zehirli kimyasallara maruz kalıyoruz. Yaşam alanlarımızda, özellikle sivrisinek gibi uçkunlara karşı yaygın olarak kullanılan pestisitler hedef canlılar dışındaki tüm ekosisteme zarar veriyor, gezegenimizin sağlığını tehdit ediyor.
TIKLAYIN - Türkiye'de kalıcı zehirli etkisini uzun süre koruyan ve biyobirikim yapan pestisitler
Dünyada ve Türkiye’de pek çok belediye, zararlı mücadelesinde ekolojik ve doğa dostu alternatifler kullanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de yaşam kalitesini artırmak amacıyla, hastalıkların taşıyıcıları olan sinek, fare, kene vb. zararlılar için yürüttüğü alternatif mücadele hizmetleri ile zehirsiz kentlerin öncü belediyeleri arasında yer alıyor.
TIKLAYIN - Belediyeler zehirsiz kentler için ne yapıyor?
Zehirsiz Kentlere Doğru projesi
Nisan 2021'de uygulamasına başlanan "Zehirsiz Kentlere Doğru" projesi, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin, Avrupa Pestisit Eylem Ağı ortaklığı ve Zehirsiz Sofralar Platformu işbirliği ile yürütülüyor.
Avrupa Birliği, Sivil Toplum Diyalogu VI programı kapsamında desteklenen projeyle, pestisitlerin ve biyosidal ürünlerin zararlarını ve zehirsiz yöntemleri anlatan kaynakların yer aldığı bir web sitesinin (www.zehirsizkentler.org) ve belediyelere yönelik zararlılarla alternatif mücadele rehberinin hazırlanması planlanıyor.
(TP)