DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, hükümetin taşeron sistemi sorununu çözmek yerine yasa değişiklikleri ile daha da yaygınlaştırmak istediğini belirtti.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), hükümetin işçi ve işveren sendikaları ile yaptığı üçlü danışma toplantıları hakkında merkez binada basına bilgilendirme toplantısı yaptı.
"Meşruiyet için görüş alınıyor"
Çerkezoğlu, taşeron işçilerin yıllık izin, kıdem tazminatı, fazla mesai gibi haklarının şirketler tarafından gasp edildiğini ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığın da buna sessiz kaldığını belirtti.
Hükümetin taşeronluğu "sorun" olarak gösterdiğini ancak önerilen yasal değişikliklerin bu sorunu ortadan kaldırmak yerine Türkiye'yi "taşeron cumhuriyeti" haline getireceğini söyledi.
Çerkezoğlu, yapılan toplantılarda konfederasyonların görüşü alınarak yasalara meşruiyet sağlanmak istendiğini ancak itirazlarının dikkate alınmadığını ifade etti.
"Kıdem hakkı müjde mi?"
Türkiye'de bir kısmı kamuda olmak üzere taşeron işçilerin sayısının 1,5 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Kıdem tazminatının kazanılmış bir hak olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, hükümetin kıdem tazminatını fona devredip pilot uygulamasını da taşeron işçiler üzerinde yapmasını ve bunu bir "müjde" gibi sunmasını kınadı.
DİSK'in toplantılarda sunduğu görüşleri şöyle:
* Yeni düzenlemelerin amacı, taşeronluğu yardımcı işler ve asıl işlerin bir bölümü için tanımlayan sınırlandırmayı ortadan kaldırarak, bütün işçileri taşeron işçisi haline getirmek. Bakan Çelik İş Yasası'nın 2. maddesinde yer alan asıl işlerin taşerona verilebilmesi için aranan "işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenle uzmanlık gerektirme" koşulunun değiştirilmesini bu amaçla tartışmaya açtı.
Kadro hayal olacak
* İşçilerin "muvazaa"lı, yani hileli bir şekilde taşeronda çalışması halinde, taşeron işçilerinin asıl işverenin işçisi haline gelebilmesine dayanak sağlayan düzenlemenin kaldırılması amaçlanıyor. Bu amaçla İş müfettişlerinin elindeki yetki alınmak isteniyor. İşçinin başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi yani kadrolu işçi sayılması engellenmek isteniyor. Bu taşeron işçi için kadroya geçmenin hayal olacağı anlamına geliyor.
Bakanlık yasaları denetlemeli
* Hak edildiği halde kıdem tazminatının ödenmemesi, yıllık ücretli izin hakkının kullandırılmaması, ücretlerin tam ve düzenli yatmaması yasa dışı uygulamalardır. Bakanlık yasaları uygulayacak tedbirleri almalı.
* İşçilerin kıdem tazminatı hakkı mevcut yapı ve süreler dikkate alınarak güvence altına alınmalı. Fon sistemi ile amaçlanan kıdem tazminatını işverenlerin üzerinden alarak, yararlanma sürelerini düşürmek, işçilerin kazanılmış hakkını ortadan
kaldırmak, yararlanmaya 10-15 yıllık sınırlandırmalar getirmek.
İş cinayetlerinin sorumlusu
* Amacı zaten emek maliyetlerini düşürmek için kuralsız ve denetimsiz çalışmanın olanaklarını sağlamak olan taşeron sistemi, iş cinayetlerinin birincil sorumlusu.
* Taşeron sistemi sendikal örgütlülüğün önünü kesmek için de kullanılan bir araç. (NV)