Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin (ÇGD) üyesi olduğu, 106 ülkede 500 binden fazla gazeteciyi kapsayan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ), 2001 yılını son 6 yılda en çok gazeteci öldürülen yıl olarak değerlendirdi.
FIJ, ölüm sayısının gazeteciler ve gazetecilerle birlikte çalışanları kapsadığı, kayıplarda, haber ekibi üyeleri arasında ayrım yapılmadığı açıkladı.
Çünkü, gazeteciler öne çıksa da, haberin oluşumunun çevirmen, şoför, teknik ekip gibi destek verenlere bağlı olduğu ve bu kişilerin de hesaba katılması gerekiyor.
FIJ'e göre, medya çalışanlarının çoğu savaş bölgelerinde öldü. Suikasta uğrayanlar da oldu.
Gazeteciler, haber peşindeyken yanlış zamanda yanlış yerde oldukları için hayatlarını kaybettiler.
2001'de gazetecilerin "terörizm ve savaş gölgesinde" yaşadıklarına, dünyanın her bölgesinde gazetecilerin ağır güvenlik sorunlarıyla karşılaştığına dikkat çekilen açıklamada; Filistin'de yıl içinde 3, Afganistan'da 14 günde 8 gazetecinin öldürüldüğü, 11 Eylül'de New York'ta ölenler arasında 7 medya çalışanı bulunduğu belirtildi.
Medya şirketlerinin sorumluluğu
FIJ Genel Sekreteri Aidan White şöyle diyor:
* Medya kayıpları listesi, demokrasi ve ifade özgürlüğü için ödediğimiz bedeli trajik biçimde hatırlatmayı sağlıyor.
* Medya şirketlerinin çalışanların karşılaştığı riskleri azaltıcı yeni inisiyatifler geliştirmede ortak çalışmalarının tam zamanıdır.
* Daha çok eğitim, daha iyi ekipman ve serbest gazetecileri de kapsayıcı tüm çalışanlar için sigorta sağlanması gerekiyor.
* Afganistan ve Filistin'de gazetecilerin acımasızca öldürülmesinin, risklerin en aza indirilmesine daha fazla ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
* Şimdi sorumluluk, medya çalışanlarının güvenliğini ve emniyeti haber gündeminin zirvesine taşımada birlikte çalışmaları gereken medya şirketlerindedir.
FIJ, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde; son 10 yılda binden fazla gazeteci ve medya çalışanının mesleklerini icra ederken öldürüldüğünü açıklamıştı.
FİJ'e göre; gazetecilere yönelik şiddetin kanıtı, bazen aylar ya da yıllarca ortaya çıkarılamıyor. Gazetecilere yönelik şiddetin sorumlularının cezalandırılması için hükümetlere daha fazla baskı yapılması gerekiyor.
IPI: 2001'de 53 gazeteci öldürüldü
Uluslararası Gazeteciler Enstitüsü (IPI), 2001 yılında 53 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı.
IPI'ya göre; 2000'de dünyada 56 gazeteci öldürülürken, Ocak- Kasım itibariyle Kolombiya'da 10, Afganistan'da 8, Filistin'de 3, Filipinler'de 3 ve diğer 23 ayrı ülkede 29 gazeteci öldürüldü.
2001, Orta ve Güney Amerika gazeteciler açısından en tehlikeli yerler oldu.
1 Ocak itibariyle en az 20 gazeteci ya da foto muhabiri Orta ve Güney Amerika'da, Asya'da 15, Avrupa'da 8, Filistin'de 4, Afrika'da 3 gazeteci öldürüldü.
IPI Direktörü Johann P. Fritz, "Afganistan'da gazetecilerin öldürülmesi, potansiyel tehlike taşıyan görevlerle ilgili olarak meslek örgütleri arasında bilgi paylaşımı, risklerin azaltılması için ortak güvenlik konularının kabul edilmesi gibi konuları ön plana çıkardı, " dedi. (NM)
* Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) web Sitesi: www.cgd.org.tr