Büyük Okyanus'ta yer alan ada ülke Niue, tüm çocuklara eğitim amaçlı bir dizüstü bilgisayar verilen ilk ülke oldu.
Kısmen Yeni Zelanda'ya bağlı olan ve nüfusu sadece 1 679 kişi olan ülkede, ilkokul ve ortaokula devam eden 500 çocuğa ücretsiz olarak dağıtılan bilgisayarlar kablosuz olarak internete bağlanabiliyor, elle çevrilen bir manivela ya da güneş enerjisiyle şarj edilebiliyor.
Niue'de tüm vatandaşların ücretsiz internet erişimi de bulunuyor.
"Her çocuğa eğitim"
Bu adım, gelişmekte olan ülkelerdeki çocukların eğitimi için çalışan Her Çocuğa Bir Dizüstü Bilgisayar Girişimi (OLPC) tarafından atıldı.
Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Lab grubunun kurucusu Nicholas Negroponte tarafından hayata geçirilen OLPC'nin amacı tüm çocuklara dağıtılmak üzere 100 dolara mal olacak bilgisayarlar üretmekti.
Bu hedef tutturulamasa da XO adı verilen, büyük ölçüde darbelere ve suya dayanıklı, açık kaynak kodlu yazılımlar kullanan bilgisayarlar yaklaşık 200 dolara mal edildi.
Bilgisayarlar ayrıca birkaç kilometrelik bir alanda internet bağlantısına gerek duymadan birbirleriyle haberleşebiliyor. Böylece örneğin çocuklar evlerinden okuldaki eğitim materyallerine ulaşabiliyor.
Seri üretime geçildi
Özellikle kırsal alanda yaşayan, yoksul çocukların bilgisayar kullanarak eğitim alabilmesi fikri 1970'lere dayanıyor.
Bu konuda çalışan Negroponte, yoksun bölgelerde yaşayan çocukların da bilgisayar kullanımında herhangi bir çocuk kadar başarılı olduğunu gösterdi.
100 dolarlık bir taşınabilir bilgisayar üretme fikrini ilk kez 2002'de ortaya atan Negroponte'ye Google, AMD gibi şirketlerden destek geldi.
2003'te Birleşmiş Milletler, Dünya Ekonomi Forumu gibi örgütlerin ilgisiyle birlikte Brezilya ve Tayland hükümetleri bu fikre ilk destek verenler arasında. Nijerya 1 milyon bilgisayar sipariş etti.
BM Kalkınma Programı (UNDP), projeyi 166 ülkede yaygınlaştırmak için çalışmayı kabul etti. 2005 sonunda üretime geçilmesi için anlaşma yapıldı. Kasım 2006'da ilk örnek ortaya çıkarken Libya ve Uruguay da projeye katıldı. Bir yıl sonra seri üretim başladı.
OLPC projesini Türkiye'de tanıtmak ve uygulanmasını sağlamak için yaklaşık bir yıl önce MIT Türk Öğrenci Derneği tarafından bir girişim başlatıldı.(EÜ/EZÖ)