Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve yargılandığı davada beraat etmesine rağmen tedavisi için yurt dışına gitme talebi reddedilen kanser hastası Prof. Dr. Haluk Savaş, pasaportunu aldığını sosyal medya hesabından duyurdu.
Adana Valiliği, KHK ile görevinden ihraç edilen Prof. Dr. Haluk Savaş'ın, mahkeme kararına rağmen reddedilen pasaport başvurusunu kabul ederek, "istisnai haller" kapsamında düzenleneceğini belirtmişti.
Haluk Savaş Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Pasaportlarımız bugün geldi ve yurt dışına çıkabileceğiz" dedi.
"Hızlı bir hafta geçirdik. Bundan tam bir hafta önce Adana Valiliği Nüfus İdaresi Müdürlüğü'ne başvurup pasaport almak istemiştim. Çünkü daha önce yargılandım ve bearaat ettim. Mahkeme yurt dışı yasaklarımı kaldırdı.
"Ben de bir pasaport alarak kanser hastalığımın tedavisi için yurt dışındaki imkânlardan faydalanmak istiyordum. Maalesef Valiliğe gittiğimde memur beyin yaptığı araştırma neticesinde KHK'lı olduğum için pasaport alamayacağım yani yurt dışına çıkamayacağım gerçeğiyle karşılaştım. Çok üzüldüm. O üzüntüyle birkaç tweetle dert yandım.
"Fakat mucizevi bir şey gerçekleşti. Öğleden sonra 4'ten gece saat 11'e kadar binlerce tweet atılmış. "Haluk Savaş'a Pasaport" başlığı bir anda popüler olmuş. Ve gece 11'de nüfus müdürü bizzat arayarak Valiliğe davet etti. Müracaat yapabileceğimizi söyledi.
"Yaklaşık 50 bin tweet atıldı. Tüm bu gelişmelere idareciler de duyarsız kalmadı.
"Bu, toplumun, sosyal medyanın, vicdanın ve insanlığın bir başarısı.
"Türkiye'de devlet kurumlarına ilişkin endişelerim vardı ama toplumun çökmediğini, geliştiğini, farklı siyasal görüşten insanlar ispatladı. "Herkese taşşekkür ediyorum."
Ne olmuştu?
Psikiyatri uzmanı, psikoterapist Prof. Dr. Haluk Şavaş, KHK ile Gaziantep Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilmişti. Yargılandığı davadan beraat eden Savaş, kanser tedavisi için yurt dışına çıkamadığını Twitter hesabından duyurmuştu.
"KHK bizi yurt içinde ölmeye mahkum ediyor" şeklinde tepki gösteren Şavaş, "Sağ kalırsam, önce CİMER'e, başarılı olamazsam idari mahkemeye, başarılı olamazsam bölge idare mahkemesine, başarılı olamazsam Danıştay'a, başarılı olamazsam, AYM'ye, başarılı olamazsam AİHM'e başvuracağım. TR'de ceberrut devletle uğraşmak mı daha zor yoksa azraille mi bilemedim?" demişti. (AÖ)