Fotoğraf: AA
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, iki yıllık pandemi arasının ardından dün 39. kez okurlarıyla buluştu.
İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde 11 Aralık'a kadar açık kalacak fuar, yurtiçi ve yurtdışından yayınevlerini, yazarları ve okurları ağırlarken, yüzlerce kültür etkinliği ile binlerce imza gününe de ev sahipliği yapacak.
Tüm Fuarcılık Yapım AŞ (TÜYAP) tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 39. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı,"Kitap Şehre Dönüyor" sloganıyla okurla buluşuyor.
Tüyap Fuarcılık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, İstanbul'da başladıkları kitap fuarının zaman içerisinde Anadolu'ya yayıldığına dikkati çekerek "Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na bu yıl 1.182 yayınevi, STK ve kamu kuruluşu katılım gösterecek. Bu çok önemli bir sayı. Fuarımız; 320 etkinliğe, 2.234 yazarın imza gününe ev sahipliği yapacak. Bu önemli buluşma kitapseverlere güzel bir 9 gün yaşatacak" dedi.
"Üretimde ciddi bir düşüş var"
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ise özetle şunları söyledi:
"Bu sene yayıncılığımızın en zorlu yıllarından birini yaşıyoruz. Yayıncılık sektörünün on aylık verilerine baktığımızda üretimde ciddi bir düşüş yaşanıyor. 2022 yılı Haziran ayı sonrası sektördeki kitap üretimindeki düşüş devam ediyor. 2022 yılının Ekim ayında yayıncılarımız, 28.379.963 adet kitap üretimi gerçekleştirdi ve bu adetler son on yılın en düşük Ekim ayı rakamlarıdır. 2021 yılının Ekim ayındaki rakam ise 36.601.170 olarak kayıtlara geçmişti. Geçen yılın aynı ayına göre kitap üretiminde yaklaşık yüzde 22 oranında düşüş görülmektedir. Kasım ayı sonunda toplam üretilen kitap sayımız 355.303.568 adet olup bir önceki yıla göre yüzde 14,35 azalmaya tekabül etmektedir.
"Hammadde ve kâğıt fiyatlarının döviz bazında yüzde 100'den fazla artışının yanında, dövizdeki artışla da dışa bağımlı olan kâğıt sektörümüzde yüzde 300'ü aşan fiyat artışları ve diğer maliyet artışları da ciddi bir krize neden olmuştur. Eylül ayında yaptığımız bir araştırmada maliyetlerimiz döviz bazında yüzde 84 artarken hep söylediğimiz gibi okurumuzla korumak zorunda olduğumuz bağımız nedeniyle yayıncılarımızın belirlediği önerilen perakende satış fiyatlarımızda %15lik azalma gözlenmiştir.
"Her noktada kitaplara erişebilmeliyiz"
"Ülkemizde her geçen gün daha çok kitap okurlardan koparılıyor, saklanıyor, erişilmez kılınıyor. Kitapların içerikleri nedeniyle yayınevlerine, yazarlara, çevirmenlere, matbaalara soruşturma ve davalar açılıyor. Kitap toplatma, yasaklama ya da poşete sokma kararları hızla artıyor.
"Okuldan kütüphaneye, kitapçıdan üniversiteye aradığımız her noktada kitaplara erişebilmeliyiz. Hiçbir kurum ya da kişi, kitap seçme ve okuma hakkımızı elimizden alamaz. Yazarların kurgularına, sanatçıların görsel anlatımına, dilin zenginliklerine yasak getirilemez, müdahale edilemez."
Fuar hakkında
En son 2019'da gerçekleşen fuarın bu yılki sloganı, iki yıl aradan sonraki bu büyük kavuşmayı çağrıştıracak şekilde "Kitap şehre geri dönüyor" olarak belirlendi. "Kitabın Büyülü Dünyası" temasıyla gerçekleşen fuarda bu yıl özellikle fantastik edebiyata, bilim kurguya ve büyülü gerçekçilik akımına odaklanılacak. Fuarın bu yılki onur yazarı ise Türkiye edebiyatının üretken yazarlarından Nazlı Eray oldu. Fuar kapsamında; Eray'ın katılımıyla söyleşi, panel ve etkinlikler düzenlenecek, ayrıca yazarın yaşamına ve eserlerine odaklanan bir anı kitabı da okurlarla buluşacak.
Fuar; panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan bir dizi kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Dokuz gün boyunca düzenlenecek etkinlikler ve imza günleri kapsamında; Murathan Mungan, Yılmaz Özdil, İlbey Ortaylı, Ahmet Ümit, Cem Yılmaz, Buğra Gürsoy, Canan Tan, Ayşe Kulin, Ziya Selçuk, Gülseren Budayıcıoğlu, Altan Öymen, Atilla Dorsay, Canan Karatay, Emre Kongar, Enver Aysever, Metin Akpınar, İsmail Saymaz ve Üstün Dökmen'in de aralarında bulunduğu yazarlar okurlarıyla buluşacak.
İkili iş görüşmeleri yapılacak
Fuar kapsamında, 1.Salon 3-6 Aralık tarihlerinde uluslararası salon olarak açık olacak ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen ve kısa adı "TEDA" olan "Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Dışa Açılımını Destekleme Projesi" kapsamında yerli ve yabancı yayınevleri arasında ikili iş görüşmeleri yapılacak.
Ayrıca Yunanistan, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan ve Kosova'nın da içerisinde bulunduğu odak pazar ülkelerinden yetkililer ile İtalya, Brezilya, Hindistan, İran, Güney Kore'den gelen misafir yayınevleri katılımcılarla birebir görüşmeler gerçekleştirecek, telif alışverişinde bulunacak. Bunun yanı sıra Almanya, İran, BAE ve Romanya'dan yayınevleri de fuarın uluslararası salonunda yerlerini alacak.
Fuar, hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuar, son günü olan 11 Aralık Pazar akşamı 19.00'da sona erecek. Fuarla ilgili etkinlik listesi, imza günleri ve detaylı bilgilere http://istanbulkitapfuari.com/ adresinden erişilebilecek.
(AÖ)