12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde ilk kez siyasi partilerin Türkçe dışındaki dillerde propaganda yapması hapisle cezalandırılamayacak.
Bugüne kadar özellikle Kürt siyasetçiler seçmenlere anadillerinde seslendikleri için hapis ve para cezaları aldı. Hatta 2007 seçimlerinde Şah İsmail Özocak Kürtçe bilmediği halde, bir toplantıda katılanlara Kürtçe tanıtıldığı için cezalandırıldı.
Özocak bianet'e "Elbette ki Kürtçe de serbest bırakılmalı, insanlar kendilerini ifade edebilmeli," dedi.
"Çünkü insanlar kendilerini en iyi anadillerinde anlatır ve o dilde ifade edilenleri anlarlar. İnsanlar kendilerini temsil eden siyasi partinin dilini bilmezse ne söylediğini nasıl bilecek, dilinden anlamadığı bir parti onları nasıl temsil eder?''
Aynı sebeple cezalandırılan bir başka isim, Mahmut Alınak, düzenlemeyi çok önemsemediğini çünkü bugüne kadar fiilen kabul etmeyerek anadillerinde konuştuklarını belirtti. Alınak, cezalandırılma pahasına gösterdikleri itaatsizliğin bu yasal düzenlemeye yol açtığını vurguladı.
Kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) eşbaşkanı Aysel Tuğluk da "Zaten anadilde propagandanın yasaklanmış olması çok anlamsızdı. O açıdan Türkiye demokrasisi açısından olumlu bir adım olarak değerlendiriyorum" dedi. Tuğluk'a, partinin 2009'da kapatılmasıyla beş yıl siyaset yasağı getirilmişti.
Seçim Yasası'nda Türkçe'den başka dillerde propagandaya hapis cezası 2010'da kalktı. Ancak siyasette dil yasakları Siyasi Partiler Yasası'nda sürüyor. Bu durum, uygulamada çelişkiler doğurabilir.
Tahta değil şeffaf sandık
Bu yılki seçimlerde bir dizi yenilik daha olacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), TBMM'de seçim kararının alınmasının ardından seçim takvimini ilan ederek, seçim sürecini başlatacak.
YSK tarafından hazırlanacak seçim takvimi kapsamında YSK ilk olarak seçime katılabilecek siyasi partiler ile seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısını ilan edecek. (EK/EÜ)