Avukat Hülya Gülbahar, hükümetin anayasa değişiklik paketini hazırlama sürecinin ve bütün tek paketi referanduma götürmesinin "yasa yapma sürecini sakatladığını" söyledi.
Milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve parlamento dışı siyasi partilerin bir araya geldiği "Türkiye Küçük Millet Meclisleri" toplantılarının anayasa ve referandum konulu İstanbul oturumunda konuşan Gülbahar, "Bu sürecin gerçek, sivil demokrasiyle ilgisi yok. Yeni anayasaya ihtiyaç olduğu açık. Ama bunu yapacak demokratik, katılımcı bir Meclis'i oluşturmak gerek. İşin özü budur" dedi.
"Referandumda 1 evet, 29 evet olacak"
Gülbahar, dün (4 Nisan) Üsküdar Belediyesi'nde düzenlenen toplantıda, 29 maddelik paketin referanduma götürülmesi halinde, bir evet oyunun 29 evet anlamına geleceğini, bunun hukuka aykırı olduğunu söyledi.
Roma hukukunda bile, birbiriyle ilgisiz değişikliklerin aynı yasada yer alamayacağının saptandığını vurgulayan Gülbahar, "Paket paket, taksitle, üç beş günlük emrivaki tartışmalarla, tek bir pakete evet-hayır diyerek yapılacak değişikliğe baştan hayır demek gerekiyor" diye konuştu.
"Finlandiya 30 yıl tartıştı"
Gülbahar Finlanadiya anayasası için ülkenin 30 yıldan fazla tartıştığını, en sonunda parlamentoda kurulan uzlaşma komisyonunun 18 ay çalıştığını, siyasi partiler arasında yaşanan gerçek bir tartışmanın sonucunda anayasanın parlamentodan iki olumsuz oya karşılık 175 kabul oyuyla geçtiği bilgisini verdi.
"Anayasa için uzlaşma çok önemli. Toplumun kesimlerinin kaygıları, talepleri nelerdir, bunlar tartışarak ortaya çıkmalı" diyen Gülbahar, "Topyekün evet ya da hayır deme zorlaması karşısında, sivil toplum bütün siyasi partileri tartışmaya ve uzlaşmaya zorlamalı" diye konuştu; üyesi olduğu Anayasa Kadın Platformu'nun da uzlaşmaya dayalı bir anayasa değişikliğini savunduğunu belirtti.
"Seçim barajı ne olacak?"
Yüzde 10 seçim barajının demokrasi önündeki en büyük engellerden biri olduğunu anımsatan Gülbahar, "Seçim yasası değiştirilirken sandıkların biçimine malzemesine kadar her şey konuşuldu; seçim barajının indirilmesine hayır dendi, kadınların temsili gündeme gelmedi" dedi.
Bağımsız aday olmak için istenen ücretlerin yüksekliğine de dikkat çeken Gülbahar, bunun kadınların aday olmasında büyük bir engel oluşturduğunu da belirtti. (TK)