Mersin’de Siteler karakolundan bir polisin sekiz yaşındaki D.Ö.’yü döverek hastanelik etmesinin değerlendiren İştar Kadın Danışmanlık Merkezi’nden psikolog Fahriye Cengiz, yaşananın oradaki tüm çocukların sürekli karşılaştığı bir tehdit olduğunu söyledi.
Olayın yaşandığı Şevket Sümer mahallesindeki çocuklarla sürekli çalışmalar yapan Cengiz mahallede çocuklarla polis arasında sürekli bir çatışmanın olduğunu belirtti.
“Bu mahalle Mersin’de zorunlu göç sonucu oluşan dezavantajlı grupların yaşadığı mahallelerden biri. Buradaki insanlar, çocuklar sürekli çatışma ortamındalar. Çocuklar doğduklarından itibaren bu ortamda büyüyor, ‘taş atan çocuklar’ oluyorlar, sonra cezaevine giren gençler oluyorlar, maddeye bulaşan gençler oluyorlar ve hep polisle aralarında bir çatışma sözkonusu.”
Özellikle Siteler karakolundaki polislerin çocukları provoke edici hareketleri olduğuna dikkat çeken Cengiz, geçtiğimiz yıllarda da Pozantı cezaevindeki çocukların yaşadığı istismarlar konuşulduğu dönemde “Siteler karakolunun bunları beslediğini” açıkladıklarını hatırlattı.
“Siteler karakolundaki polislerin sürekli bir tahrik etme hali var. Aslında çocuklarla polisler arasında karşılıklı bir oyun haline gelmiş bu durum.
“Bu mahallede çocuklarla polis arasında bir çatışma olması için herhangi bir siyasi eylemin olmasına gerek yok. Bu durum mahallede yaşamın bir parçası haline gelmiş.”
Çocukların ikilemi
Siteler karakolunun bahçesinde bir çocuk parkı ve içinde de bir internet kafe olduğuna dikkat çeken Cengiz’e göre, bu durum dışarıya çocuklara ve gençlere hizmet olarak gösteriliyor, ancak içerisine bakıldığında çocukları polise taş atmaktan vazgeçirmek için kullanılan bir yöntem olarak çıkıyor.
Cengiz bu yöntemin çocuklarda bir ikilem doğurduğunu da vurguladı.
“Bu çocuklar dezavantajlı grupların çocuğu, politik çocuklar ve bir polis algıları var, bir üniformalı algısı var. Bu algının yıkılması için çözüm polisin karakola internet kafe ya da park yapması değil çocuklara yaklaşımının değişmesi.
“Çocukla açısından bir ikilem oluşuyor. Gidiyor parkta oynuyor iyi polis, dışarıya çıkıyor taş atınca karşılığında biber gazı atan kötü polis. Çocuk bir yere oturtamıyor algısını.
Bir de bu çocuklar politik bir yapıda yetişiyorlar, ailelerine, yetişkinlere şiddet uygulayan polisi görüyorlar, bunun üzerinden bir düşmanlık algısı oluşuyor.
“Evini sabaha karşı basan polis var. Bir sürü model var kafalarında polisle ilgili. Polislerin çocukları parkla, internet kafeyle kandırmaları bir aldatmaca çocukların dünyasında.”
Polisin istediği çocukluk
Fahriye Cengiz Karakol bahçesinde bir parkın çocuklarla polisleri sürekli yüzyüze getirdiği için riskler taşıdığını hatırlattı. Son olayda çocuğun ürettiği değil, polisin ürettiği bir oyun tarzı olduğuna dikkat çekti.
Polisin D.Ö.’den arkadaşına vurmasını istediğini, çocuk yapmayınca polisin dövmesini şöyle yorumladı.
“Karakol bahçesinin sınırlı bir alanı var. Buna çocuğun dünyasından bakınca polis kontrolünde bir oyun vurgusu çıkıyor.
“Bu çocuğun dövülmesi olayında da polisin olmasını istediği çocukluk üzerinden bir oyun etkinliği mevcut.”
Tehdit altında yaşamak
Cengiz sözkonusu bölgedeki ailelerin de artık bu yaşananlardan bıktığını, özellikle cezaevi deneyimi yaşayan çocukların sürekli bir tehdide, bir baskıya maruz kaldığını, takip edilme kaygısı ve sürekli güvensizlik içinde yaşadıklarını söyledi.
“Ayrıca çocuklarda kendini eve kapatma ya da kendi gücünün üstünde işlerde çalışma, bir iş üzerinden var etme gibi sonuçları da oluyor.
“Bir çocuk üzerinden anlatmak buradaki ortamı aktarılmasını eksik bırakır. Son yaşananlar bütün çocukların karşılaştığı duruma bir örnek.”
Ne olmuştu?
Mersin’de Şevket Sümer Mahallesi'ndeki Siteler karakolundaki polislerden biri karakolun bahçesindeki parkta oyun oynayan çocuklardan D.Ö.’den arkadaşına vurmasını istedi. Bunu reddeden çocuğun hakaret etmesine sinirlenerek çocuğu dövdü.
Diğer polislerin araya girmesiyle polis merkezine götürülen D.Ö. bir süre bekletildikten sonra ailesine teslim edildi. Evde rahatsızlanan çocuk Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedavisi sürüyor. (YY)