*Fotoğraf: Sosyal medya
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, bu yıl özellikle çocuklarda daha uzun süren ve daha yorucu geçen solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin AA'ya konuştu.
Prof. Dr. Memişoğlu, şubatın sonuna kadar devam edeceğini öngördüklerini söyledi.
"Üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir miktar arttığını, hastanelerde biraz yoğunluk yaşandığını ancak bunun şu anda yönetilebilir halde olduğunu" aktaran Memişoğlu, kışın görülmesi beklenen bu tür enfeksiyonlara bu yıl biraz fazla rastlanıldığını ifade etti.
Prof. Dr. Memişoğlu, özellikle bu tür hastalıkları ağır geçirme riski bulunan yaşlıların, enfeksiyon riski bulunan kapalı alanlarda maske takmalarını ya da bu alanlara girmemelerini tavsiye etti.
TIKLAYIN-"Grip ve Covid-19 vakalarında artış bekleniyor"
"Bu kez daha uzun sürüyor"
Özellikle okul çağındaki çocuklarda da üst solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünden bahseden Memişoğlu, "Biraz daha uzun sürüyor bu seferkiler, biraz daha yoruyor ama sonuçta hala yüksekliğimiz devam ediyor. Solunum yolu enfeksiyonları şubatın sonuna kadar devam eder diye öngörüyoruz. Bu rutin çünkü bizde, kış döneminde böyledir" dedi.
"Kalabalık ortamlarda maske takın"
"Soğuk algınlığı geçirdiğini düşünen kişilerin hastalığı başkalarına bulaştırmamak için kalabalık ortamlara girmemelerini, girmek zorundalarsa maske takmalarını ve birkaç gün istirahat etmelerini" öneren Memişoğlu, enfeksiyonlarla mücadele için bol sıvı ve proteinli gıdalar tüketmek, mümkün olduğu kadar havalandırılmış ortamda bulunmak gerektiğini vurguladı.
"Daha ağır seyredebilir"
Memişoğlu, şu anda çoğunlukla influenza veya rinovirüs (Rinovirüs insanlarda görülen en yaygın viral enfeksiyonlardan olan soğuk algınlığının en büyük nedenlerinden biridir) gibi viral enfeksiyonların gözlendiği çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından streptokok (streptokok enfeksiyonları genellikle tonsilit olarak da adlandırılan boğaz ağrısına ve bademcik enfeksiyonuna neden olur) enfeksiyonlarının da görüldüğünü aktardı:
"Yeni bir şey gibi algılanıyor ama bu zaten rutinde gördüğümüz hastalık türlerinden. Şekli biraz daha değişik seyredebilir daha ağır veya uzun süreli olabilir.
"Çünkü 2,5 senedir görülmeyen üst solunum yolu enfeksiyonlarına şu anda verdiğimiz cevaplar farklı olabiliyor hem de bakterinin veya virüsün uzun süredir enfeksiyon yapmamasından, kendisini de belli bir aşamada değiştirmesinden kaynaklanıyor. Ama şu andaki tabloya baktığımızda çok korkulacak bir durumumuz yok."
Aileler neler yapmalı?
Memişoğlu, solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için ailelerin yapması gerekenlere değindi.
Çocukların ateş, kırgınlık gibi soğuk algınlığı belirtileri olduğunda, özellikle aynı evde yaşayan yaşlılara da hastalığı bulaştırmamaları için başka odada istirahat etmelerini, hastayken okula gönderilmemelerini, en yakın aile sağlığı merkezi ya da hastaneye başvurularak, tedavileri uygulandıktan sonra dinlenmelerini önerdi.
Memişoğlu, çocukların yanı sıra yetişkinlerin de vücut kırgınlığı, ateş, uzuv ağrısı yaşamaları halinde tedavi sürecinde rahatlama aşamasına geçene kadar aile fertlerinden izole olmalarını, gerekirse maske kullanmalarını tavsiye etti.
(RT)