8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde, sizi ilham verici beş kadınla tanıştıralım.
İşte tespitler ve sorular: "Sosyal medya devrimini kadınlar yönlendiriyor", "Şiddet gören kadınlar erkekleri neden terketmiyor?", "Kadınlar neden mağduru oldukları baskıcı geleneklerin sürdürücüsü de oluyor?", "Savaşın iki yönü vardır: Muhabereleri kazanmaya odaklanan bir yanı vardır, ve hayatı kazanmaya odaklanan bir yanı vardır"...
Johanna Blakley, Leslie Morgan Steiner, Kavita Ramdas, Zainab Salbi ve "Sizin ilham kaynağınız değilim" diyerek herkese ilham veren Stella Young anlatıyor...
Johanna Blakley : Sosyal medya ve cinsiyetin sonu
“Bu biraz ürkütücü olsa da, internette şirketler tarafından keyfinizin takip edilmesinin iyi bir tarafı da var. Birdenbire keyfimiz daha önce olmadığı şekilde saygınlık kazandı. Şimdi sosyal medya ile ilgili keşfettiğimiz gerçekten sürpriz gibi bir şey var. Öyle görünüyor ki sosyal medya devrimini kadınlar yönlendiriyor.”
Johanna Blakley, Southern California Üniverstesi’nin medya üzerine çalışmalar yapan Norman Lear Center’ın Başkan Yardımcısı ve eğlencenin siyasi, ticari ve sosyal alışkınlıklarla nasıl etkileşimde olduğunu araştırıyor.
Leslie Morgan Steiner: Şiddet gören kadınlar erkekleri neden terk etmiyor?
“Herkesin sürekli sorduğu tek soru: [Kadın] Niye kalıyor? Bir insan neden kendini döven bir adamla kalır? Ben bir psikiyatr, sosyal hizmet çalışanı ya da aile içi şiddet uzmanı değilim. Sadece, anlatacak bir hikâyesi olan bir kadınım. ‘Neden kalıyor?’ sorusu bazı insanlar için ‘Kaldığı için kendi suçlu.’ anlamına gelen bir kod; sanki kurbanlar kendilerini yok etmeye niyetli erkeklere aşık olmayı bilerek seçiyorlarmış gibi.”
Leslie Morgan Steiner, şiddet dolu evliliğini anlattığı “Çılgın Aşk” (Crazy love) kitabının yazarı. Ayrıca kariyer ve ev bakımı yükümlülüklerini dengelemeye çalışan çocuk sahibi kadınlar hakkında denemelerden oluşan “Mommy Wars: Stay-at-Home and Career Moms Face Off on Their Choices, Their Lives, Their Families” kitabının da editörü.
* Konuşmada kullanılan “eviçi şiddet” ifadesi, TED çevirisinde “aileiçi şiddet” olarak yazılmıştır. Steiner, “aileiçi şiddet” ifadesini kullanmamaktadır.
Kavita Ramdas: Gelenekleri kucaklayan radikal kadınlar
“Kadınlar bir yandan kültürel uygulamalarının hain baskıları altında bu kadar mazlumken diğer taraftan da, aynı zamanda toplumlarındaki kültürlerin koruyucuları olabiliyorlar? Çarşaf veya başörtüsü itaat etmenin mi sembolü, yoksa direncin mi? Bunca kadın ve kız; onur, gurur, din uyruk gibi sebeplerden dolayı her gün dayak yerken, tecavüze uğrayıp sakat bırakılırken bu kadınların toplumlarına yeni baştan şekil verecek ağaçlar yeşertip radikal şiddet karşıtı hareketlere liderlik yapmalarına ve toplumsal değişimler sağlamalarına yol açan nedir? Yoksa bizler hakları için savaşan kadınlara dair ‘tek bir hikaye’ olduğunu zannettiğimiz için hatalı mıyız? Ve erkeklerin bununla, eğer varsa, ilgisi nedir?”
Kavita Ramdas Global Fund for Women’ın CEO’su. Global Fund for Women, 22 senedir tüm dünyadan kadınların ekonomik güvenliklerini sağlamaya, toplumsal cinsiyet temelli şiddete son vermeye, eğitime erişimi arttırmaya, sağlık hizmetleri sunmaya, kadınları liderlik yapmaları için cesaretlendirmeye çalışıyor.
Zainab Salbi: Kadınlar, savaş zamanı ve barış hayali
“Savaşın iki yönü vardır. Savaşan, dövüşen bir tarafı vardır, ve bir de okulları fabrikaları ve hastaneleri açık tutan bir tarafı da vardır. Muhabereleri kazanmaya odaklanan bir yanı vardır, ve hayatı kazanmaya odaklanan bir yanı vardır. Ön cephedeki kararları yöneten bir yanı vardır, ve bir de perde arkasındaki müzakereleri yöneten bir yanı vardır. Dövüşün sonunda barış olduğunu düşünen bir yanı vardır, ve barışın okullara ve işe ulaşmak olduğunu düşünen bir yanı da vardır. Bir erkekler tarafından yönetilen yanı vardır, bir de kadınlar tarafından yönetilen yanı vardır. Ve kalıcı barışı nasıl inşa edebileceğimizi anlamak için, savaşı ve barışı iki tarafından da algılamalıyız.”
Zainab Salbi’nin babası Saddam Hüseyin’in özel pilotuydu. Irak’tan ABD’ye anlaşmalı bir evlilik yaparak gitti. Savaş mağduru kadınlara yardımcı olmak için Women for Women International derneğini kurdu.
Stella Young: Sizin ilham kaynağınız değilim, çok teşekkür ederim
“Bayanlar baylar, korkarım ki sizleri büyük hayal kırıklığına uğratacağım. Burada size ilham vermek için bulunmuyorum. Buradayım çünkü sizlere engeller hakkında söylenen bir yalanı açıklamaya geldim. Sizleri şu yalana inandırdılar: Engellilik kötüdür ve engelle yaşamak sizi özel kılar. Doğrusu şudur: Engelli olmak kötü bir şey değil ve sizi özel kılmaz.”
Komedyen, yazar ve aktivist olan Stella Young, engelli kadın ve gençlerin sorunları üzerine çalışıyor. Deakin Üniversitesi’nde gazetecilik okuyan Young, Melbourne Müzesi’nde de çocuklara böcekleri, dinazorları ve diğer “tuhaf görünen güzel şeyleri” öğretiyor. (BZ/ÇT)