İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü RedHack'in yayınladığı belgelerle ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını yazılı bir açıklama ile duyurdu. RedHack belgelerinde İÜ ile ilgili Ziraat Bankası'nın yaptığı maddi yardımın bütçeye işlenmediği, aynı bankanın üniversiteye yedi otomobil hibe ettiği, üniversite otoparklarının ihalesiz ve kira alınmadan işletildiği ve kredi kartı özellikli öğrenci kimlik kartlarıyla ilgili soruşturma raporları bulunuyordu.
Üniversite yemekhanesine yapılan yüzde 85'lik zammı "harçların kaldırılması bütçede kesinti yarattı" şeklinde gerekçeleyen İÜ Rektörlüğü açıklamasında Ziraat Bankasınca yedi adet aracın üniversiteye bağışlandığını ruhsatlarıyla belgeliyor.
Rektörlük'ün açıklamasından sonra yayınlanan ye bir belgede ise bir öğrencinin kişisel bilgilerinin kendinden habersizce bankaya verilerek adına hesap açılması ile ilgili Rektör Yunus Söylet'e yönelik suç duyurusu yer alıyor.
1 milyon 537 bin TL'nin kayıtlara geçirilmemesi usule uygun
RedHack, üniversite öğretim üyelerinden birinin İÜ 2009 yılı hesabına dair yaptığı inceleme raporunu yayınladı.
Raporda, Ziraat Bankası Beyazıt Şubesi'nin İÜ'ye yaptığı 1 milyon 537 bin TL'lik maddi yardımın bütçe geliri olarak muhasebe kayıtlarına geçirilmediği; Ziraat Bankası'nca 323.501 TL değerinde bir adet BMW ile 431.936 TL değerinde altı adet Passat marka araçların İstanbul Üniversitesi Araştırma ve Yardım Vakfına bağışlanması ve İÜ Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne ait otoparkların ihalesiz işletildiği, kira ödenmediği ve elde edilen gelirin bütçeye aktarılmadığı konularına yönelik inceleme yer alıyor.
İÜ Rektörlüğü'nden yapılan açıklamada 2009 yılına ait belgeler üzerinde Sayıştay denetçilerinin yaptığı incelemesi ile ilgili Sayıştay'a yazılı ve belgeli açıklamalar yapıldığı ve Sayıştay 3. Daire tarafından yapılan inceleme neticesinde "Yapılan harcamaların usulüne uygun olduğu"nun Sayıştay ilamı ile anlaşıldığı belirtiliyor.
Bankadan üniversiteye yedi araç
Rektörlük, Ziraat Bankası'nın hibe ettiği otomobillerle ilgili RedHack'in yayınladığı raporda da yer alan bilgileri yineledi. Buna göre, söz konusu araçlar İstanbul Üniversitesi Araştırma ve Yardım Vakfı'na bağışlandı ve Vakıfın yedi adet aracı İÜ'ye hibe etmesi sonucu bu taşıtların ruhsatları üniversite adına alındı. Araçlar için Maliye Bakanlığı'na yazı yazıldı ve 3 adet Passat ve 1 adet BMW marka araç Bakanlar Kurulu kararıyla İstanbul Üniversitesi Taşıt Cetveli'ne (T Cetveli) kayıt edildi. Rektörlük yazılı açıklamasında diğer üç adet Passat marka aracın İstanbul Üniversitesi T Cetveli'ne kayıt işlemlerini ise bütçe olanakları nedeniyle 2013 yılında gerçekleştirileceğini belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Başbakan'ın cevaplamasına yönelik verdiği soru önergesinde araçların kimler tarafından kullanıldığının açıklanmasını istedi.
Üniversite otoparkları
RedHack'in yayınladığı raporda İÜ Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi otoparklarının ihalesiz ve kira alınmadan işletildiği iddia ediliyordu. Soruşturma belgelerinde üniversite yönetimi savunmasında bu otoparkların Üniversite Sosyal Tesisleri kapsamında ve üniversiteye direk bağlı olduğu üniversitenin kendi kendine kira ödemesi yapamayacağı belirtiliyordu.
Ancak Rektörlük iddialara yanıt verirken, bu savunmayı yalanladı. İÜ Sosyal Tesisleri'nin 2009-2012 tarihleri arasında İÜ'nün bütçesine kira geliri olarak toplam 4 milyon 439 bin 333 TL yatırdığı ve İÜ Sosyal Tesisleri'nin kira gelirlerinin ve karının yıllık olarak üniversite bütçesine işlendiğini belirtiyor.
Kampüs Kart: Öğrenciden habersiz öğrenci adına açılan hesaplar
RedHack'in İstanbul Üniversitesi ile ilgili yayınladığı ikinci belge Kampüs Kartları konu alıyor. Belgede bir Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisinin kendisinden habersiz şekilde Halk Bankası Beyazıt Şubesi'nde adına hesap açıldığını ve dilekçe vermesine rağmen hesabın kapatılmadığını belirterek Rektör Yunus Söylet hakkında görevi kötüye kullanma, kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme veya yayma suçları nedeniyle verdiği dilekçe yer alıyor.
Kampüs Kart uygulamalarıyla üniversiteler öğrencilerden habersiz olarak onların kişisel bilgilerini anlaşma yapılan bankalara veriyor. Öğrenciler adlarına hazırlanan kartları almaya zorlanıyor. İstanbul Üniversitesi'nde bu senenin başından itibaren kampüs kart uygulamasına geçileceği duyuruldu ancak birinci dönem Halk Bankası'na ait ATM'lerin okul içine yerleştirilmesi dışında bir girişim yapılmadı. Öğrenciler Kampüs Karta karşı çıkarken, Açıköğretim Fakültesi ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'nin sitesinde 8 Ocak'ta yayınlanan duyuruda kampüs kart uygulamasına geçirileceği belirtildi. (BK/HK)