AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün (21 Mayıs) Hatay'da Defne Devlet Hastanesi'ni açtı.
Hastane inşaatının üç ay geçmeden bitirildiğini belirten Erdoğan, hem muhalefete yüklendi hem de Kemal Kılıçdaroğlu'nun Defne'de yüzde 90 oy aldığını hatırlatarak "Ben inanıyorum ki benim vatandaşım gerekli gördüğü zamanda gerekeni de yapacaktır" dedi.
Ancak 60 günde bitirilmesi 'başarı' olarak sunulan Defne Devlet Hastanesi için başta bölge halkı olmak üzere, yerel yöneticiler, Hatay Tabip Odası, CHP ve HDP'li vekiller yıllarca mücadele verdi.
Yıllardır süren hastane talebi
2012 yılında Hatay büyükşehir statüsü kazanırken, merkez ilçe Antakya ile Samandağ'ın bazı mahalle ve köylerini kapsayan "Defne" adıyla yeni bir ilçe de oluşturuldu.
Yaklaşık 150 bin nüfusluk bu büyük ilçenin başlıca ihtiyaçlarından biri devlet hastanesiydi.
Defne'deki yerel yöneticiler yıllarca hastane talebini dile getirdi, sosyal medyada "Defne ilçesine devlet hastanesi istiyoruz" grubu kuruldu, Hatay Tabip Odası ilçenin dört bir yanında imza kampanyası yaptı.
CHP'nin Hatay milletvekilleri Mehmet Güzelmansur ve Serkan Topal ile Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları bu konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Tüm bu çabaların ardından Defne Devlet Hastanesi projesi, Sağlık Bakanlığı'nın 2022 yılı yatırım programına kabul edilse de yer tahsisi konusundaki belirsizlik bu yıla kadar sürdü.
Defneli yurttaşlar ise yıllar boyunca ilçedeki özel hastaneleri ya da bulundukları yere göre 15-30 km arasında değişen mesafedeki Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni kullandı. Nitekim bu hastaneler de 6 Şubat depremlerinde kullanılamaz hale geldi.
Güzelmansur: Neden daha önce yapmadınız?
bianet'e konuşan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, "Milletvekili seçildiğim günden itibaren Defne'ye devlet hastanesi yapılması için mücadele verdim. Hemen hemen her ay Meclis'te bu konuyu gündeme getirdim. Ama bizi dinlemediler" dedi.
"Bu hastanenin yapılması için insanların ölmesini mi beklediniz?" diye soran Güzelmansur, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Deprem oldu, binlerce insanımızı kaybettik ve şimdi sen çıkmış diyorsun ki 'İki ayda bu hastaneyi yaptım.' Mademki yapabiliyordunuz, neden daha önce yapmadınız? Bize bunun cevabını versinler."
Hatimoğulları: Erdoğan'dan onay gelmesi gerekti
Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise Hatay'da 2016 yılı sonunda hizmete açılan şehir hastanesinin kent merkezine uzak bir konumda olduğunu, Defne halkının devlet hastanesi talebinin de yıllardır karşılanmadığını söyledi.
Erdoğan'ın "Defne ziyaretimizde [12 Mart], bu ilçenin güzel bir hastaneye ihtiyacı olduğunu gördüğümüz için hemen Sağlık Bakanlığımıza talimat vermiş, çalışmaları başlatmıştık" sözüne atıfta bulunan Hatimoğulları, "Erdoğan'dan onay gelmediği sürece Sağlık Bakanlığı bir devlet hastanesinin yapımına bile imza veremiyor" dedi.
Hatimoğulları, 1000 yataklı Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin depremde kullanılamaz hale geldiğini ve hastanenin müteahhidine deprem konutları ihalesi verildiğini, 11 yıl önce 'depreme dayanıksız' raporu verilen İskenderun Devlet Hastanesi A Blok'unun depremde yıkıldığını ve burada 80 yurttaşın hayatını kaybettiğini hatırlatarak şunları söyledi:
"Şimdi ise 60 günde biten bir hastane yapmakla övünüyorlar. Aslında bu da bir meseledir. Deprem bölgesinde 60 günde nasıl bir bina yapıldı acaba? Bu binanın depremle ilgili güvenliği ne kadardır? Bu konuda sadece bir vekil olarak değil bir yurttaş olarak da tedirginim ve merak içindeyim. Mevcut hastanelerin bile bu kadar depreme dayanıksız ve güvensiz olduğu bir yerde 60 günde bu hastane nasıl bitti? Başta Sağlık Bakanı olmak üzere yetkililerin bu konuda ciddi anlamda halka bilgi vermesi gerekiyor."
"10 yıldır neredeydiler?"
Defne'ye geç de olsa devlet hastanesi yapılmasından memnuniyet duyduklarını ancak Erdoğan'ın hastane açılışını seçim propagandasına dönüştürdüğünü belirten Hatimoğulları, şunları kaydetti:
"'Bizimle alay ettiniz ama bakın 60 günde bitirdik' algısı oluşturarak hastane açılışı yaptılar. Dolayısıyla burada asıl amaç halka hizmet değil. Seçimlere birkaç gün kala Defne Devlet Hastanesi'ni açıp, Cumhur İttifakı'nın bütün bileşenleriyle orada bir gövde gösterisi yaparak 'Biz depremin yaralarını sarıyoruz' mesajı vermek istediler ancak siyasi propagandadan öteye gidemediler. Soruyoruz, 10 yıldır neredeydiler? Yıllarca bu hastanenin yapılması için çabaladık, sesimizi duyurmadığımız yer kalmadı. Ama yapılmadı. Ümit ediyoruz ki depreme dayanıklı bir bina olmuştur. Ve umarım artçı sarsıntıların bitmediği Hatay'da yine bir yıkımla karşı karşıya kalmayız."
Dr. Yılmaz: Yıllarca çalışma yürüttük
bianet'e konuşan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz ise Defne'de devlet hastanesi açılması için yıllardır yaptıkları çalışmaları anlattı:
"Önceki dönem başkanımız Dr. Sadık Nazik başta olmak üzere, Hatay Tabip Odası olarak Defne'ye devlet hastanesi yapılması ciddi çalışmalar yürüttük. Tüm Defne halkını bu sürece katarak, ev ev gezerek, muhtarlarla istişare ederek çalışma yürütüldü, imza kampanyaları yapıldı. Ve bunlar valiliğe sunuldu. Sağlık Bakanlığı'na gönderildi. Bizim dönemimizde de aynı şekilde bu çalışmaları yürütmeye devam ettik. Hastanenin nereye yapılması gerektiğini, içerisinde olması gerekenleri, nereye hitap etmesi gerektiğiyle ilgili defalarca yetkililerle görüştük, basın açıklamaları yaptık. Ve aslında bizim istediğimiz yere çok yakın bir noktaya yapıldı hastane. Ama ne zaman? Deprem sonrası."
Açılışı yapılan Defne Devlet Hastanesi'nin girişindeki "İnsanlık merhamet üzerine kuruludur" duvar yazısına dikkat çeken Dr. Yılmaz, "Deprem öncesi bu hastane olsaydı belki bugün girişindeki duvarda yazan yazı hakikaten anlamını bulacaktı. Ancak 6 Şubat depremlerinden sonraki ilk üç günde biz burada merhametin 'm'sini bile görmedik" dedi.
Dr. Yılmaz, bir hafta önce hastaneyi ziyaret ettiğini ve yetkililerle görüştüğünü belirterek, "İki aydan önce yetişmesi mümkün değil demişlerdi. Muhtemelen tam kapasiteye geçmesi iki ayı daha bulacak. Bugün orada çalışan arkadaşlarımızı ziyaret edecek, durumu yerinde gözlemleyeceğiz" diye konuştu.
"Antakya ve Defne'de sağlık hizmetleri sınırlı"
Hatay'da sağlık hizmetlerine erişimin hala sınırlı olduğunu belirten Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:
"Antakya, Defne ve Kırıkhan'da şu an çok basit işlemler yapılabiliyor. İleri tetkiklerin yapıldığı bir yer yok. Hatta İskenderun'da da durum böyle. Devlet hastaneleri şu an tam anlamıyla aktif çalışmıyor. Örneğin Antakya'da doğum yapabileceğiniz bir kamu hastanesi yok. Kentte doğum hizmeti veren sadece bir özel hastane var. Gebe vatandaşlar kamu hastanelerinde doğum yapmak için ilçe dışına çıkmak zorundalar. Ameliyat ya da daha ileri müdahale gerektiren durumlar söz konusu olduğu zaman da vatandaşlar ilçe dışına gönderiliyor. En yakın ilçe Dörtyol. Samandağ Devlet Hastanesi'nde de çok kısıtlı işlemler yapılabiliyor."
Dr. Yılmaz, Hatay'daki sağlık çalışanlarının barınma sorununa da dikkat çekerek, "Diğer yandan Defne Devlet Hastanesi'nin bu kadar hızlı yapılması istenildiğinde nelerin yapılabileceğinin de aslında bir göstergesi. Bunu çok olumlu karşılıyoruz. Ama orada çalıştıracağınız personelin de benzer hızda barınma ihtiyacını çözmeniz gerekiyor. Sağlık çalışanlarının barınmayla ilgili sıkıntıları sürüyor" diye konuştu.
(VC)