Selay Dalaklı'nın editörlüğünde hazırlanan biamag'da bu hafta okuyacaklarınız...
Tuğçe Yılmaz, farklılıklarla beslenen ve zenginleşen bir toplum hayaliyle 2002'den bu yana kesintisiz bir şekilde faaliyetlerine devam eden Anadolu Kültür'ün 20. yaşı için Asena Günal ve Tamar Nalcı ile söyleşti.
Ayça Söylemez, "Hayata Dönüş Operasyonu / Koğuştan Hücrelere" kitabının yazarı avukat Güçlü Sevimli ile operasyonu, yargı süreçlerini, operasyondan ve kitabın ilk baskısından bu yana yaşanan gelişmeleri, değişenleri ve değişmeyenleri konuştu.
Evrim Kepenek, oyun yazarı ve yönetmen Müjdat Albak ve oyuncu Tülay Yongacı ile müzisyen Sümeyra Çakır'ın sürgünde geçen yaşamını anlatan senfonik oyun "Serçelerin Süvarisi" hakkında söyleşti.
Süryani Dili-Kültürü ve Edebiyat Derneği Başkanı Malfono Yusuf Beğtaş, Süryani kültürünü ve Süryanilerin yaşamla kurduğu bağı yazdı: "Süryani kültürünün ana omurgası ahlâk ve erdemdir."
Yeşim Özdemir, İstanbul Taksim'deki patlamanın ardından yazdı: "Ne uğruna ölüyoruz? Kimin 'değerli' hayatına karşılık 'değersiz' hayatlarımız harcanıyor? Hangi ideoloji bir çocuğunun yaşamını, o ideolojinin müritlerinden daha 'değersiz' kılıyor?"
Yönetmen ve senarist Tareq Daoud, filmi Yaban'ı anlattı: "Bu film benim için bir katarsis, bir arınma süreci. Ruhumun en karanlık noktaları var bu evrensel hikayede..." Şadiye Dönümcü'nün kaleminden...
Metin V. Bayrak, Gülhane'den Gezi'ye... Yıldız'dan Beştepe'ye... dizisinde bu hafta demokrasiye ilgi hakkında yazdı: "Retoriğin ötesine geçebilen bir demokrasi deneyimi yaşadığımız günleri toplasak ne kadarında uygar bir demokraside nefes aldık?"
Ece Deniz, Birileri | Öykü, Onur, Ferda 'Özgürlük Üçlemesi' tiyatro oyununu yazdı: "Özgürlüğün inceldiği yerden: Birileri."
Murat Türker, 35. Amsterdam Uluslararası Belgesel Festivali'nde (IDFA) izlediği belgesellerden dikkatini çeken altı filmi yazdı.
Hakan Yurdanur'dan ekoloji mücadelesi ve çevre hareketi hakkında: "Ekoloji mücadelesi parçalanmalara karşı ortaklaşmayı savunur. Mücadeleyi bölgelere göre ayrıştırmaz, öncelik-sonralık ilişkisine sokmaz."
Selay Dalaklı, gazeteci Tamara Pearson'ın makalesini Türkçeleştirdi: "Dünya haberleri, bireysel ve toplumsal iyilik hali için neden önemli?"
Sevim Korkmaz Dinç, Gönül Çatalcalı'nın "Çöp" romanını yazdı: "Kenti kadınların gözüyle yazmak..."
Rafşan Yağmur Çelik, Göç Hikayeleri'nde bu hafta üç yıldır Londra'da yaşayan Pelin Markirt ile söyleşti: "Umut, her zaman var."
Şeyhmus Diken yazdı: İhsan Fikret Biçici'yi şiirle, ödülle anmak...
(SD)