Avrupa Kürt dernekleri Federasyonu Başkanı Yüksel Koç 23 yıldır Türkiye'ye giremiyor. Elif Akgül, Koç’un memleketi Iğdır sınırında Ermenistan'ın Elegez köyüne, 23 yıl sonra ilk defa bir Kürt köyüne geldiğinde neler hissettiğini anlattı.
Şeyhmus Diken, 99 Sürgün Portreleri sergisini ve Ermeni soykırımını anlattığı yazısını, “O halde ne duruyorsunuz ey insanlık! Acıyla yüzleşmeye…” diye bitirdi.
Elif Nas Ünal, Ermeni soykırımının 100. yılı için Kanada CBC televizyonu ve Kanada Radyosu’na belgesel hazırlayan, gazeteci Ines Faro’yla Ermeni soykırımını ve belgeselin içeriğini konuştu.
Ferhat Tunç, 4 Mayıs Dersim Soykırımı’nı ve Qemere Hesen mağarasında yaşananları ve katliamdan yıllar sonra mağarayı keşfini anlattı.
Murat Türker, Life Sentences belgeselini ve İsrail-Filistin ekseninde kimlik sorununun filmde nasıl işlendiğini anlattı.
Şebnem Sünnetçioğlu, Arjantin’deki Hakikat ve Adalet için Ulusal Hafıza Günü etkinliklerini, Barış Anneleri’ni ve darbe sırasında yaşananları yazdı.
Yıldız Tar, Sinema Setlerinin “Erkek Fatması”, Ulaş Sona ile konuştu. Sona, “sinema setlerinin trans oluşlar ile imtihanını” anlattı.
Reşit Kışlıoğlu, siyasi alternatifsizlik olgusunu, Gezi direnişini ve yerel seçimlerin ardından örgütlenmeyi yazdı.
Buğra Yasin, ağaçta kalan yavru kediye yapılan “kurtarma operasyonundan” yola çıkarak insan-hayvan ilişkisini yazdı, “Hayvanları seven insanları sevemez!” diyerek…
bianet’te ilk çeviri stajını tamamlayan Beyza Dağdeviren, hem staj macerasını hem bianet’i yazdı.
Senar Ataman, medyada “müjdeli bir haber” olarak duyurulan Geri Kabul Anlaşması’nın, ülkelerinden kaçmak zorunda bırakılanlar için aslında ne anlama geldiğini anlattı.
Doğukan Gezer, bir dönem sokağa itilmiş ve sokakta kalmak zorunda bırakılmış çocuklarla, gençlerle geçmişlerini ve gelecek hayallerini konuştu.
Çağrı Öner ve Doğukan Orkun Kalkan, “gecelerin iri ve sinirli bodyguardlarıyla” konuştular. Bodyguardlar, mesleklerinin zorluklarını anlattılar.
Ulaş Başar Gezgin, Diktatörlüğün Psikolojisi kitabını, ve bu kitaptan yola çıkarak sistem-kişi eleştirisi, askeri-sivil faşizm kavramlarını yazdı.
Yasemin İnceoğlu, Hindistan’daki “sati” uygulamasını, tarihini ve günümüzdeki durumunu yazdı, Hindistan’da dul kadınlara yönelik şiddeti anlattı.
Barış Eral, Charles Turnel’ın Ukrayna ve ülkedeki “tarafları” anlattığı yazısını Türkçe’ye çevirdi.
Ve tabii bianet’in izlediği ve tavsiye ettiği filmler… (AS)