22 Aralık'ta ise, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) lideri Ahmet Turan Demir ile Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfı Sekreteri Yılmaz Çamlıbel'in açtığı aynı nitelikte davalar görüşülecek.
Nisan 1995'te "Ekim" örgütüne yönelik bir operasyonda gözaltına alınan H.E. ve İ.B.'nin açtıkları dava da 22 Aralık'ta ele alınıyor. Söz konusu iki kişinin iddiaları arasında ifade özgürlüğün kısıtlanması da bulunuyor.
İHD ve Evrensel'e cezalar ele alınacak
İHD Bülteni'ndeki üç yazıya 1996'da açılan davaları AİHM'e taşıyan Vedat Çetin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkının engellendiğini savunuyor.
Evrensel gazetesi sahibi Vedat Korkmaz ise, yayımlanan haberlerden 1996 ve 1997 yıllarında üç kez para cezalarına mahkum edildi.
Aynı iddiada bulunan Korkmaz, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) adil yargılama hakkını düzenleyen 6/1 maddesine de aykırılık bulunduğuna inanıyor.
Demir ve Çamlıbel'ın başvuruları da 10. maddeden
22 Aralık'ta ise, Genel Başkanı olduğu HADEP'in bir toplantısında Ekim 1999'da yaptığı konuşma nedeniyle 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası uyarınca "propaganda" davası açılan Ahmet Turan Demir'in başvurusu görüşülecek.
İHD Kütahya Şubesi'nin bir toplantısında konuşma yaptığı için Aralık 1992'de bölücülük propagandası iddiasıyla bir yıl hapse mahkum olan Çamlıbel, AİHM'e yaptığı başvurusunda ifade özgürlüğünün kısıtlandığını savunuyor.
AİHM nedir?
AİHM, Avrupa Konseyi'ne üye devletlerce 1959'da Fransa'nın Strasbourg kentinde kuruldu. Mahkeme, 1950'de kabul edilen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ilişkin insan hakları ihlal iddialarını inceliyor.
1 Kasım 1998'den beri başvuruları tam gün ele alan mahkeme, olağan şekilde başvuruların kabul edilebilirlik veya esastan incelemelerini 7 yargıçlı dairelerde, istisnai olarak da, 17 yargıçlı Büyük Dairelerde yapıyor. Kararların yerine getirilip getirilmediğinin takibi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nce yerine getiriliyor. (EÖ/KÖ)