Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Arne König, KCK Basın Davası için Türkiye'deydi. König Türkiye'de ifade özgürlüğü ihlalleri ve bilgiye erişimin kısıtlanmasının toplumda güvensizlik yarattığını söyledi.
İfade ve basın özgürlüğü mücadelesinin sadece Türkiye'de değil tüm dünyada sürdüğünü belirten König, ihlallerin Türkiye'de derin boyutlarda yaşandığını ancak bu ihlallerin dünya kamuoyunda duyulmadığını ifade etti.
"Davalar gazeteciliği yapılamaz kılıyor"
Hapis gazetecilerin davaları için her ay Tükiye'ye geldiğini söyleyen König bu davaların gazetecilik mesleğini yapılamaz hale getirdiğini ifade etti.
"Son üç yıldır yargıya dair hiçbir ilerleme yaşanmadı. İddianamelerde muhabir ile editör arasındaki hangi haberin takip edileceğine dair telefon konuşmaları yer alıyor, muhabirler tarafından yazılmış haberler yer alıyor. Eğer bu konuşmalar, haberler suçsa o zaman biz hiç gazetecilik yapmayalım."
Türkiye basınındaki güvensizliğe dikkat çeken König gazetecileri hedef gösteren haberlerin yapılmasının, haberlerde Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) gibi basın örgütlerinin "teröristlere maddi kaynak sağladığı" haberlerinin bu güvensizliği arttırdığını söyledi.
"Hükümet tutuklu gazetecilerin duyulmasını engelledi"
"Dışarıdan bakan biri olarak ancak şunu söyleyebilirim: Türkiye toplumu farklı görüşlerle bölünmüş. Bu bölünme gazeteciler için de geçerli. Gazetecilerin bir fikri yaymadan ziyade bilgiyi yayma mantığıyla haber yapması gerekiyor. Türkiye basınında profesyonel bir dayanışma bilincinin olması gerekiyor."
"Hükümet, başarılı bir şekilde Türkiye'de yüze yakın gazetecinin hapiste olduğunun duyulmasını engelledi. Avrupa'daki pek çok gazetecinin dahi durumdan haberi olmadı. Ancak bunun değişmesi gerekiyor. Türkiye'de bilgiye özgürce erişim için, ifade ve basın özgürlüğü için çok önemli bir mücadele var."
König'e göre ekonomik büyüme, toplumun bilgiye özgür erişimiyle doğru orantılı. Bu yüzden en basitinden iş dünyasının da ifade özgürlüğü mücadelesine destek vermesi gerekiyor.
"Bilgiye erişimi engelliyorlar"
Bilgiye erişimin kısıtlanması, ifade ve basın özgürlüğü ihlallerinin toplumda da güvensizlik yarattığını belirten König hükümetin çifte standart uygulamasına dikkat çekiyor.
"Örneğin internet konusunda Türkiye'de şöyle bir uygulama var. Ben ABD'deki barış yanlısı bir arkadaşımın bloguna İstanbul'da kaldığım otel odamdan erişemiyorum. Ancak Atatürk Havalimanı'na gittiğimde aynı siteye girebiliyorum. Yani o çok zararlı (!) bilgiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan herkese açık ama bu ülkede yaşayanlara yasak. Bu en basitinden hükümetin kendisini iktidara getiren seçmene güvenmediğini ortaya koyuyor."
"Aynı Çin'deki gibi belirli bir grup elit insan her türlü bilgiye sınırsızca erişim sağlayabilirken halkın geneli bu hak için ciddi mücadele yürütmek zorunda kalıyor. Bu aynı zamanda toplumun içinde de güvensizlik yaratıyor." (EA)
*Fotoğraf: Fırat News