İhalesi iki kez ertelenerek, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 8 Şubat 2001 tarihli kararıyla devir edilmesine karar verilen İSDEMİR'in yüzde 100 hisselerinin 31 Ocak 2002 tarihinde imzalanan devir sözleşmesiyle Erdemir'e verildiğini anımsatan Turan'a göre:
"1 Şubat 2002 tarihinde yapılan görkemli devir töreni ile de İSDEMİR fiilen işgal edilmiştir."
İSDEMİR'in bu hale gelmesini ve 50 milyon dolar karşılığında ERDEMİR'e devir edilmesini 'peşkeş' olarak niteleyen İlyas Turan, "Siyasiler şimdi yeniden iş başında. Yandaşlarının İSDEMİR'de kalmasını sağlamak için, parti teşkilatlarını İşçi Bulma Kurumu'na dönüştürmüşlerdir" diye konuştu.
Devir Sonrası: Ücretler Yüzde Kırk Düştü
İskenderun'da düzenlediği basın toplantısında, işletmede çalışan 1070 memurun yarısının 'kapsam dışı personel' olarak belirlenip, 4046 sayılı yasanın 22. maddesine göre nakle tabi tuttuğunu, devir sonrasında işçi ücretlerinde yüzde 40'a varan düşüş görüldüğünü öne süren ESM şube başkanı İlyas Turan, şöyle konuştu:
* Bugünleri görerek, bizlerin yapmış olduğu iyi niyetli uyarıları görmezden gelenler, devir tarihinden itibaren birer birer darbe yemeye başladılar.
*İlk darbeyi, İSDEMİR'n bazı eski yöneticileri yemişlerdir. 4 Şubat 2002 tarihinde mesailerine geldiklerinde, makamlarının işgali ile karşılaşmışlardır.
Kazanılmış haklar kaybedildi
*İkinci darbeyi ise, biz çalışanlar yedik, yarıdan fazlamız nakle tabi tutulurken, birçok arkadaşımıza da mevcut ücretlerinin altında bir ücret dayatılmıştır. Bir kısım arkadaşlarımız ise, mevcut konumunun altındaki kadro teklifi ile aşağılanmıştır. İşçi arkadaşlarımız, kazanılmış haklarının bir kısmını kaybederek, yüzde 30-40'a varan ücret kaybına uğramışlardır.
İleride neler olur?
Sıranın sanayicilere, esnaf, sanatkar, işadamları ve yöre halkına geleceğine dönük olarak Turan, şu noktaları vurguladı:
* Onlar sanmasın ki , bölge sanayisi yarın daha gelişecek, esnaf ve sanatkarlar daha fazla kazanacak, sanmasınlar ki istihdam artacak, çocuklarına iş alanları açılacak. Bunların hiç biri olmayacak.
* Şu an çalışır durumdaki üç-beş haddehaneden bir kısmı daha şimdi olmasa da yassı ürüne geçişten sonra kapanacak.
* Örnek özelleştirme olarak gösterilen Kardemir'de, 1300 işçinin çıkartılacağı söyleniyor.
* İsdemir de örnek bir özelleştirme olarak gösterilmekteydi. Ama bu örneklerin hepsinin sonucu aynı olmuştur.
* Adı ne olursa olsun, özelleştirme uygulamalarının sonucu aynıdır. Geride, kaybeden, sokağa atılan insanları ve kapatılan işyerlerini bırakmıştır.
"Son Darbe"yi siyasiler yiyecek
* Son darbeyi de yöresine sahip çıkmayan yerel yöneticiler ve siyasiler yiyecektir. Her zaman söylediğimiz gibi İskenderun hayalet bir şehre dönüştüğünde, bu siyasiler seçmenlerinin karşısına hangi yüzle çıkacaklardır?
* Sonuç olarak, İsdemir özelleştirmesi için hukuki süreç devam etmektedir. Yürütmeyi durdurmaya red kararı veren yargı organlarımızı göreve davet ediyoruz.
* Şu anda red kararının verilmesine gerekçe gösterilen olayların hepsi gerçekleşmiştir. Bu özelleştirme bir kamu kurumunun bir başka kamu kurumuna devri olarak gösterilmiştir. Ancak şu an Erdemir'deki kamu payının da özelleştirilmesi gündemdedir.
* Erdemir de özelleştirildiğinde İSDEMİR kimlerin eline geçecektir? Bunun cevabını, bu özelleştirmeyi yapanların ve yaptıranların kamuoyuna açıklamaları gerekmektedir.
* İsdemir'in tamamıyle yassı ürüne dönüştürülmesinde kamu yararı yoktur. Aksine, uzun üründe tekel oluşacak ve çelik sektörü, yüzde 70 oranında ithal hurdaya bağımlı Ark ocaklı tesislere terk edilecektir.
* Özelleştirmelere karşı koyamadığımız takdirde, işyerlerimizi, kurumlarımızı kaybetmekle kalmayıp, ulusumuzu ve ulus olma özelliğimizi de kaybedeceğiz."(NU)