“Kadınların sadece tek bir kadınla temsil edildiği çok sayıda örnek var. İş dünyası, müzik, sanat ve medyada, kadınlar nadiren sayısal olarak erkekleri geçiyor.”
İngiltere’de Elle dergisi, feminizm konulu Kasım sayısında kadınların eşit temsilinin ne kadar vahim durumda olduğunu bir videoyla anlattı.
Videoda çeşitli kurullarda, toplantılarda veya afişler için çekilen fotoğraflardan erkekleri çıkaran dergi, dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların karar mekanizmalarında sadece tek bir kadın üyeyle temsil edildiğine dikkat çekti.
Elle UK editörleri, kadınların ötelendiği mevcut anlatıyı değiştirmek ve pozitif bir diyalog ortamı oluşturmak istediklerini söyledi.
Parlamentoda kadınlar yüzde 20 bile değil
Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) 2014 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporuna göre, tüm dünyada parlamentoda kadın temsili yüzde 20’yi bulmuyor.
Türkiye, mecliste cinsiyet eşitliği konusunda 142 ülke arasında 98. Sırada yer alıyor. TBMM’nin 25. döneminde, kadın vekil oranı yüzde 17,6. Bu oran 24. Dönemde 14,3 idi.
BM’nin hiç kadın genel sekreteri olmadı
Birleşmiş Milletler (BM) 70 yaşına girdi ve 2016’da yeni BM Genel Sekreteri seçilecek. Şimdiye kadar sekiz kişi BM Genel Sekreterliği görevine getirildi. Gana’dan Norveç’e, Peru’dan Mısır’a, Myanmar’dan Kore’ye birçok ülkeden BM Genel Sekreteri seçildi. Ama hepsi erkekti.
Aralarında Uluslararası Af Örgütü, CIVICUS, Equality Now, Social Watch, Barış ve Özgürlük İçin Uluslararası Kadın Ligi, Avaaz gibi kurumlar, “1 For 7 Billion: Find The Best UN Leader” (Yedi Milyar İçin 1 Kişi: En İyi BM Liderini Bul) kampanyasını başlattı.
TV’de erkekler tartışıyor
Televizyondaki tartışma programlarında izlediğimiz erkek erkeğe tartışmalar Türkiye’ye özgü değil. Elle dergisinin yaptığı çalışmayı Türkiye’de yapsak, Şirin Payzın’ı her akşam kendi kendine konuşurken izleyebiliriz.
Bu programlarda kadınlar ya sunucu olarak yer alıyor ya da (nadiren) tek kadın konuk olarak. Tek kadın konuk olduğunda da genellikle konuşmasına pek fırsat verilmiyor.
Hatta bu konuda başarılı bir blog da açılmıştı: “Taraflı Bölgeler: Eşitsiz Tartışma Programları İfşa Hareketi”. Bu blogda tartışma programlarındaki cinsiyet dağılımını görebilirsiniz.
Toplam katılımcı: 5
Kadın sayısı: 0
Erkek sayısı: 5
Haziran ayından beri güncellenmeyen bloğun tekrar aktif hale gelmesi dileğiyle…
Erkek ordular
39 bin 449 subayın görev yaptığı TSK’da, kadın subay sayısı 1343. Kadın subayların oranı yüzde 3. Kadın astsubayların oranı binde 4. Kadın general zaten yok. Eski Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bu konuda “Mevzuatta bayanların general/amiral rütbesine terfi etmelerini engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır” diyor.
ABD’de ise kadın general oranı yüzde 7, kadın subay oranı ise yüzde 16,6.
Film endüstrisinde kadınların nesli tükeniyor
Popüler filmlerde kadın karakterlerle ilgili yapılan ilk küresel çalışmaya göre, kadınlar filmlerde repliği olan karakterlerin sadece yüzde 30’unu oluşturuyor. Başrollerin ise yüzde 77’sini erkek oyuncular, yüzde 23’ünü kadın oyuncular oynuyor.
Eşitsizlik ödüllere de yansıyor. 2015’te 7 Oscar kategorisinde hiç kadın aday gösterilmedi. Akademi Ödülleri tarihinde sadece 4 kadın en iyi yönetmen ödülüne aday gösterildi, bu 4 kadından sadece biri kazandı. (ÇT)
* Çiçek Tahaoğlu derledi.