Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezunu Hüseyin Edemir yaklaşık 1,5 yıldır tutuklu yargılanıyor. Savcının, "Mahkûmiyeti için yeterli ve inandırıcı delil elde edilememiştir" diyerek beraat talebine rağmen hala Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutulmasını protesto eden ailesi ve arkadaşları, dün (19 Haziran) bir basın toplantısı yaptı. Toplantıda, Edemir'in 23 Haziran Perşembe saat 10:30'da Beşiktaş Adliyesi"ndeki duruşmasına destek çağrısı yapıldı.
Çağdaş Hukukçular Derneği'ndeki (ÇHD) basın toplantısına, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Melda Onur, Edemir'in avukatı Oya Aslan, Edemir'in nişanlısı Sevgi Gögülter, anne babası ve arkadaşları katıldı.
Gögülter, tutukluluğun tedbir olmaktan çıkıp infaza dönüştüğünü açıkladı. Onur da yaptığı açıklamada, "suçu kanıtlanana kadar herkes suçsuzdur" hükmünün günümüzde yok sayıldığını, yeni anayasa tartışmalarında devlete karşı suçların kapsamının tartışılması gerektiğini düşündüğünü, Hüseyin'in dosyasının örnek bir hukuksuzluk davası olduğunu ifade etti.
Savcı: Örgütle bağlantısı yok
Basın açıklamasında özetle şu noktalara dikkat çekildi:
* Edemir hakkındaki tek delil, 12 yıl önce hukuka aykırı olarak yapılan bir aramada elde edildiği söylenen bilgisayar çıktısı bir belgeye dayanıyor. Kim tarafından, nasıl oluşturulduğu belli olmayan, aslı bulunmayan bu belgeyi destekleyen başka bir delil de bulunmuyor.
* Yargılanmasına gerekçe olarak gösterilen belgeler, daha önce başka mahkemeler tarafından hukuken geçersiz kabul edilmiş ve bu belgelere dayanarak yargılananlar beraat ettirilmişti.
* Tutukluluğunun devamına dair hiçbir ara kararda maddi gerekçe gösterilmedi. 8 Şubat 2011'deki duruşmada Savcı, "Suç tarihinden yakalandığı güne kadar geçen sürede, terör örgütü ile bağlantısını ortaya koyacak herhangi bir delilin bulunmadığı, sanığın şiddet içeren herhangi bir eyleminin olmadığını" ifade ederek tahliye edilmesini talep etti.
"Sadece ona değil herkese özgürlük"
Hüseyin Edemir'in babası Memet Edemir, Babalar Günü'nde oğlu cezaevinde olduğu için çok üzgün olduğunu, yargıçlardan vicdana ve hukuka uygun davranmalarını beklediğini söyledi ve "Seçim dönemindeki özgürlük ve adalet sözleri gerçeği yansıtmıyormuş" dedi. Avukat Aslan da davanın siyasi bir süreç olduğunu söyledi ve dava hakkında bilgi verdi.
Edemir'in ODTÜ'den sınıf arkadaşı olan Çiğdem Oğuz, "Hüseyin'e Özgürlük" kampanyasının aslında "Hüseyinlere Özgürlük" kampanyası olduğunu, hukuka aykırı yargılamaların hepsi bitmeden adaletin mümkün olmadığını açıkladı.
Şimdiye kadar aralarında milletvekillerinin, yazarların ve sanatçıların da olduğu 12 bin kişi, Hüseyin'e Özgürlük adlı imza kampanyasına destek verdi. Basın toplantısının sonunda, Edemir'in, 23 Haziran Perşembe günü saat 10:30'da Beşiktaş Adliyesi'nde görülecek beşinci duruşmasına davet çağrısı yapıldı.
Hüseyin Edemir kimdir?
2008'de ODTÜ'den mezun olan ve Almanya'da okumaya hazırlanan Edemir'in hayatı bir günde değişti. Edemir, şimdi tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nde adaletin tecelli etmesini bekliyor.
Edemir, ODTÜ Tarih bölümünden mezun olduktan sonra Türk-Alman Sosyal Bilimler Yüksek Lisans Programı'na tam burslu kabul edildi. Programın Ankara'daki birinci yılına devam ederken 31 Ocak 2010'da Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrolünde gözaltına alındı. 1 Şubat 2010'da da "örgüt üyeliğinden" tutuklandı.
2001'deki yapılan bir polis operasyonunda bulunan belgelerde adı geçtiği gerekçesiyle hakkında 2005'te soruşturma başlatılan Edemir hakkında 2009'da yakalama kararı çıkarılmıştı. Edemir, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP-C) üyeliğiyle suçlanıyor.
Hakkındaki suçlamalar nedeniyle tüm burslarının iptal edildiğini söyleyen Edemir, bu yıl yüksek lisans programının gereği olarak eğitimine Almanya'nın Berlin kentindeki Humboldt Üniversitesi'nde devam edecekti. Eğitimini tamamlayınca da Türkiye'ye dönüp Sevgi Göğülter ile nişanlanacaktı.
Nişanlanmasına saatler kala gözaltına alınan Edemir'in tutuklanmasına gerekçe olarak üniversite yıllarında katıldığı eylemler ve biri 11 diğeri 12 yıl önce Hollanda ve Belçika'da ele geçirildiği iddia edilen belgeler gösterildi.
Edemir, tutuklandıktan sonra yüksek lisans programı sınavlarına girme talebinde bulundu. Ancak ODTÜ'ye gidip bu sınavlara girebilmesi için istenen ulaşım bedelleri ve personel giderlerini karşılayamadığı için eğitimine de devam edemedi.
Edemir'in arkadaşlarının kurduğu "Hüseyin'e Özgürlük İnsiyatifi" de "Beni de Al" isimli bir klip hazırlayarak, "Bu kampanya Türkiye'deki keyfi adalet işleyişinin mağduru olan arkadaşımız Hüseyin Edemir ve onun gibi adalet arayan herkes içindir ve 'Onlar içerideyse beni de al' diyenlere bir duyurudur" açıklamasını yapmıştı. (AS)
İmza kampanyasına katılmak için tıklayın.
Klibi izlemek için tıklayın.