Bilim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili mahkemenin istediği telefon görüşmesi kayıtlarının iletileceğini bildirdi.
BTK'dan yapılan açıklamada telefon kayıtlarının beş yıllık saklama süresi dolduğunda silinmeyip saklanacağını da belirtti.
En son olarak mahkeme talebinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) 16 Kasım 2011'de intikal ettiğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bu talep üzerine 2007 yılında aynı mevkide kullanılan baz bilgileri tespit edilecek ve mahkemece belirlenen tarih ve saat aralığındaki iletişim bilgileri tespit edilecektir. Bu bilgiler GSM işletmecilerinden 17 Kasım 2011 günü ivedilikle istenmiştir."
Kayıtlar silinmeyecek
BTK açıklamasında verilerin silinmesine ilişkin olarak da "Adli makamlarca talep edilen veriler mevzuat çerçevesinde titizlikle korunmaktadır. Bu bağlamda herhangi bir veri silinmemiştir. Ayrıca verilerin kamuoyunda iddia edildiği süre içerisinde de imha edilmesi söz konusu değildir" denildi.
TİB'in kayıtları beş yıl süreyle, 19 Ocak 2012 tarihine kadar tutmasının zorunlu olduğu, bu tarihten sonra kayıtların silineceği ve böylece cinayetin en önemli delillerinden birine ulaşılamayacağı iddia edilmişti.
Son duruşmada yine vurgulandı
Dink cinayetinin 14 Kasım'da yapılan 21. duruşmasında Dink Ailesi'nin avukatları cinayetin faillerinin tespiti için kayıtların önemini bir kez daha vurgulamış ve kayıtların TİB'den mahkemenin taleplerine rağmen alınamamasının adaleti engellemek olduğunu söylemişti. Son duruşmada avukatlar kanıtlar tamamlanmadan esas hakkındaki mütalaanın verilemeyeceğini de vurgulamıştı.
TİB direnmişti
TİB daha önce mahkemeye gönderdiği bilgide, bazı GSM operatörlerinin o bölgede baz istasyonlarının olmadığını, baz istasyonu olan GSM operatörlerinden ise hiçbir telefon görüşmesinin olmadığı yanıtını göndermiş; ancak üç operatör de TİB'den kendilerine konuyla ilgili olarak bir talep gelmediğini ve o bölgede baz istasyonlarının bulunduğunu açıklamıştı.
TİB bir kez de şüpheli ya da sanık olmayan kişilerin kayıtlarının alınmasının özel hayatın ihlali anlamına geleceğini gerekçe göstererek mahkemenin talebini geri çevirmişti. (YY)
* BTK'nın açıklamasının tam metni için tıklayınız.