Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) içerik sağlayıcıları ile bir araya geldi.
Dün (23 Ağustos) Ankara’daki BTK binasında yapılan toplantıya aralarında yerel medya temsilcileri, haber siteleri ve portalların da olduğu çok sayıda içerik üretici katıldı.
1 dakikada internette ne oluyor?
Toplantıda BTK’nın sunumuna yer verildi.
Sunumda sadece bir dakika içerisinde; YouTube'da 4 milyon 100 bin videonun görüntülendiği, 150 milyonun üzerinde e-postanın gönderildiği, 16 milyon yazılı mesajın iletildiği, Instagram'da 46 bin 200 gönderinin paylaşıldığı, 452 bin tweetin yazıldığı, Facebook'a 900 bin girişin yapıldığı, 1.8 milyon snap atıldığı, Google'da 3.5 milyon aramanın gerçekleştiği bilgisi yer aldı.
Sayan: Yerli içeriği arttırmalıyız
Sabah başlayan ve öğleden sonraya kadar devam eden toplantının açılış konuşmasını BTK Başkanı Fatih Sayan yaptı.
Sayan konuşmasında “yerli içeriği arttırmak” gerektiğini vurgulayarak “Neden bir Google, bir Facebook’u biz yapmayalım? Bunlar olmayacak işler değil” diye konuştu.
"600 ifşa sitesi hakkında işlem yapıldı"
İnternette çocuk istismarı, kişisel bilgilerin baylaşılması kumar gibi suçlarla mücadele ettiklerini belirten Sayan “İfşa siteleri olarak tabir edilen sitelerdeki paylaşımlar sebebiyle özel hayatlar ağır bir şekilde ihlal ediliyor. Kişilerin özel görüntüleri rızaları dışında yayınlanıyor. Özellikle bu sitelere yönelik olarak yasanın verdiği yetkiler sonuna kadar kullanılmakta ve kurumumuzca şimdiye kadar ifşa sitesi olarak bilinen 600 küsür site hakkında idari işlem yapıldı” diye konuştu.
“Türkiye cezalandırılmaya çalışılıyor”
Sayan, “sanal dünya” olarak nitelediği internette, üretilen nefret söylemi, “terör propagandası”na yönelik içerikler ve sosyal medyaya değindiği konuşmasında şunları ifade etti:
“Bugün, internet kullanımının bütün fonksiyonlarıyla yaygınlaştığı bir dünyada yaşıyoruz. İnternet mecrasında ticaretten hukuka, bürokrasiden eğitime, sağlıktan bilime birçok alanda faaliyet yürütülüyor. İnsanımıza ulaşan kaliteli ve yasal içeriklerin hem sayısal olarak artışı hem de nitelik bakımından üstünlüğü hepimizi mutlu ediyor ancak bunlarla birlikte yasa dışı içeriklerin de maalesef kendine bir alan açtığı hepimizin malumu.
"Bazı ülkelerin uyguladıkları yanlış politikalar, sanal dünyayı terörün medya planlama merkezi, basın ofisi haline gelmeye zorlamaktadır.
“Terörle uzun yıllar mücadele eden ve en sonunda 15 Temmuz darbe ve işgal girişimi ile bu süreci en üst boyutta yaşayan ülkemiz, sosyal medyadaki bazı hesaplardan yapılan yayınlarla yanlış tanıtılma, adeta cezalandırılmaya çalışılmaktadır.
“Nefret söylemi olarak kabul edilen ve özellikle Avrupa'da ivme kazanan bu suç türüne ilişkin olarak uluslararası bir duyarlılığın geliştiğini ve yasal düzenlemelerde karşılık bulduğunu da hatırlatmak isterim.”
“Siz içeriği kaldırın, erişim engellenmesin”
Erişim engelleme kararlarının “Türkiye’yi kötü gösterdiğini” ifade eden Sayan, BTK olarak “Uyar-Kaldır” uygulamasını önemsediklerini ifade etti.
Sayan, internet sayfalarında künyelerin ve iletişim adreslerinin güncel tutularak BTK, ESB ile içerik üreticilerinin iletişimini artırıp “zararlı içerik” çıkarılarak erişim engelleme kararlarını azaltma amacında olduklarını dile getirdi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın “Ne yazık ki sosyal medya dili, gençlerimiz arasında geçerli bir yazı, iletişim diline dönüşüyor. Anlamsız kısaltmalar, aralarına serpiştirilen yabancı kelimeler, bozuk cümleler giderek sıradan hale geliyor” sözlerini hatırlatan Sayan içerik üreticilerine “dile dikkat etme” uyarısında bulundu.
Sayan’ın konuşmasının ardından ESB, BTK temsilcileri ile içerik sağlayıcı kuruluşların temsilcileri erişim engelleme kararları, yaşadıkları zorluk ve sıkıntılar ile çözüm yollarını konuştu.
BTK nedir?
Eski Telekomünikasyon Kurumu.
10 Kasım 2008’de yapılan düzenlemeyle adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak değiştirildi.
İdari ve mali özerkliğe sahip ve özel bütçeli Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu ile Başkanlık teşkilatından oluşuyor.
Başkan ve İkinci Başkan dahil olmak üzere toplam 7 üyeden oluşuyor.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın yetkileri de BTK’ya devredildi.
İnternetin düzenlendiği 5651 sayılı kanuna göre BTK’nın ilgili Bakanlık’ın talebi doğrultusunda erişim engelleme yetkisi bulunuyor. Bu karaların 24 saat içinde Sulh Ceza Hakimliği’ne sunulması, 48 saat içinde hükme bağlanması gerekiyor. (EA)