Britanya Hükümeti, Bilgi Özgürlüğü Yasası olarak bilinen Freedom of Information Act'ın vatandaşın bilgi edinmesini kısıtlayacak şekilde değiştirilmesine yönelik Başbakan Tony Blair döneminde başlatılan girişimlere son verdi.
Britanya Gazeteciler Sendikası (NUJ) ve bilgi özgürlüğünü savunan diğer kuruluşlarının etkili kampanyası sayesinde hükümet, araştırılması ve yanıtlanması belirli bir masraf düzenini aşan bilgi istemlerinin geri çevrilmesine olanak veren düzenlemeyi terk etmeye karar verdi.
Bir başka girişim de, Britanyalı milletvekillerinin astronomik seyahat harcamalarının ortaya çıkmasını sağlayan yasanın bundan böyle meclisi kapsamayacak şekilde daraltılmasıydı.
FİJ: Karar, şeffaf yönetimi destekleyecek
Yeni başbakan Gordon Brown, iki yıldır yürürlükte olan yasaya dair değişiklikleri geri çekeceklerini bildirdi. Hükümet açıklamasında, değişikliğin yasalaşması durumunda 20 bin bilgi edinme talebinin maliyetli olduğu gerekçesiyle yanıtlanmadan geri çevrilmiş olacağını da duyurdu.
Brüksel merkezli Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FİJ), şeffaf yönetim kurallarından uzaklaştırılmasına yol açacak hazırlıkların terk edilmesinden memnun olduğunu açıkladı.
"Hükümet belgeleri daha erken açıklanmalı"
FİJ Başkanı Jim Boumelha, "Bu, aylardır düzenlemeye karşı kampanya yürüten ve yeni yönetimi bu girişimden vazgeçmeye ikna eden NUJ ve diğer örgütlerinin bir zaferidir" dedi.
"Her ne kadar Brown'ın açıklaması olumlu olsa da, şeffaf bir hükümet için, örneğin hükümet belgelerinin yayınlanması için gerekli 30 yıllık sürenin düşürülmesi ve Yasa bağlamında kamusal işlevlerin geliştirilmesi için yürütülen kampanya devam etmeli."
FİJ, 114 ülkede görev yapan 600 binden fazla gazeteciyi temsil ediyor. (EÖ)