Britanya'da artan miktarda okul ve kreş, çalışanlarının çocuklara dokunmasını, çocukların tacize uğraması ya da istismar edilmesi korkusuyla yasaklıyor. Manchester Metropolitan Üniversitesi'nin (MMU) çıkardığı kitap bu konuda yapılan bir araştırmayı ele alıyor.
Araştırmacıların ortaya çıkardığını göre bazı okullar çocuklar yaralandıklarında yaraları üzerine özel ilaçlı bantları kendileri yapıştırabilsinler diye bile eğitim veriyor. Bunu öğretmenlerin yapmama nedeniniyse kitap, öğretmenlerin istismarla itham edilme korkusu olarak gösteriyor.
Çocuğu tuvalete bile yalnız götürmüyorlar
Öğretmenlere göre aslında temas kimi durumlarda gerekli, özellikle de yaşı küçük olan çocuklarda... Ancak yaşadıkları korku öğretmenleri bundan alıkoyuyor.
Kitabın bulgularına göre öğretmenlerin çoğu başkalarının çocuklara yaklaşımı konusunda yapacağı değerlendirmelere güvenmiyor. Üstelik öğretmenlerin aktardığına göre suçlamalar diğer çocuklardan ya da çocukların ebeveynlerinden de gelebiliyor.
Bu tedirginlik bakıcıların çocukların altını herkesin içinde, kalabalık ortamlarda değiştirmesine veya çocukları tuvalete götürmeleri gerektiğinde bunu yanlarına en az bir kişiyi daha alarak yapmayı tercih etmelerine neden oluyor.
Amaç çocuğu değil yetişkini korumak
MMU'dan Dr. Heather Piper ve Prof. Ian Stronach araştırmayı bin okul ve kreşte gerçekleştirdi. Akademisyenler aynı zamanda altı okuldaki yetkililerle ve çocuklarla da söyleşiler yaptı.
Piper ve Stronach araştırmanın sonucunda yeni uygulamaların da aslında çocuğun korunmasına ve gelişimine odaklanmadığını uygulamanın sadece okuldaki eğitmenleri korumak için geliştirildiğini ortaya çıkardı. Uygulamalar, Britanya yasalarının ve çocuklarının ailelerinin getirdiği sınırlamaların çok ötesinde. (GG)
* Haberi Guardian'daki orjinalinden Gökçe Gündüç derledi ve Türkçeleştirdi.