BBC News, The Times ve Daily Telegraph’ta yer alan haberlere göre Londra Üniversitesi Eğitim Enstitüsü ulusal tarihlerin ahlaki açıdan tartışmalı olduğunu ileri sürerek hükümetin dersler vasıtasıyla öğrencilere vatanseverlik aşılama fikrine karşı çıktı.
Enstitü’den Michael Hand ve Jo Pearce tarafından yayınlanan raporda "herhangi bir ulusal tarihin savaş kışkırtıcılığı, emperyalizm, tiranlık, adaletsizlik, kölelik ve boyun eğdirmeden bağımsız düşünülemeyeceği" savunuluyor.
Enstitü’nün 47 öğretmen ve 13-14 yaşlarında 300 öğrenciyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre öğretmenlerin sadece yüzde dokuzu okullarda aktif biçimde vatanseverliğin yüceltilmesini savunuyor, öğrencilerin çoğuysa ülkeleriyle ilgili düşüncelerinin okulları değil yalnızca kendilerini ilgilendirdiği kanısında.
"Britanya efsanesi yaratılmasın"
Britanya’da geçen hafta, Londra’da bir okulun müdürü ve İçişleri Bakanlığı danışmanı olan Sir Keith Ajegbo tarafından hazırlanan bir raporda derslerde Birleşik Krallık tarihi ve Britanyalılık kimliğine yeterince vurgu yapılmadığı ileri sürülmüştü.
Ajegbo, toplumsal farklılıkların ayrılıklara dönüşmemesi için Britanya’ya özgü olduğunu savunduğu ifade özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, karşılıklı hoşgörü ve eşit haklara saygı gibi değerlerin öğrencilere aktarılması gerektiğini savunmuş ve söz konusu değerlerin gelişimine yataklık yapan Britanya tarihinin önemine dikkat çekmişti.
Eğitim Bakanı Alan Johnson da okulların toplumsal birliğin yaratılmasında öncü olması gerektiğini söylemişti.
Profesyonel Öğretmenler Derneği (PAT) üyesi Alison Johnston'sa "Demokrasi, adalet ve dürüstlüğün yalnızca Britanya’ya özgü olduğunu öğreterek yahut Britanya’nın diğer ülkelerden üstün olduğunu ima ederek bir Britanya İmparatorluğu efsanesi yaratılmasını doğru bulmuyorum" demişti.
Türkiye’de ders kitapları sorunlu
Dersler vasıtasıyla ulusal kimlik inşası ve ulusal olduğu ileri sürülen değerlerin öğrencilere aktarılması çabaları Türkiye’de de sorun yaratıyor.
Çeşitli araştırmalara göre devletin bekasına yönelik köklü kaygıların ve tarihsel "bölünme paranoyaları"nın yer aldığı kitaplar etnik, dini, siyasi ve cinsel ayrımcılık içeren ifadelere yer veriyor, eleştirel düşünce yerine ezberciliğe dayalı bir itaat kültürünü pekiştiriyor. (KM/GG)
* Haberi Kerem Morgül derledi ve Türkçeleştirdi.