Britanya hükümeti, ülkenin beşinci büyük emlak kredi kuruluşu Northern Rock'ın zor durumda kalmasının ardından bu bankadaki tüm mevduatları devlet garantisi altına aldı.
Bazı Britanya gazeteleri bu olayı manşetten gördü. Daily Telegraph Başbakan Gordon Brown'u kast ederek "Brown'un büyük kumarı" başlığını kullandı.
Habere göre tasarruf sahipleri arasındaki panik yayılırsa, diğer kredi kuruluşları da güvence kapsamına alınabilecek.
Mali sistemde ortaya çıkan krizin Merkez Bankası Başkanı'nın işine mal olabileceğini yazan gazete, ekonomistlerin, hükümetin verdiği mevduat güvencesi sözünü tutabileceğine ilişkin şüphelerini yansıtıyor.
Buna göre diğer bankalara yönelik böylesi bir güvence, daha büyük sorunlara yol açabilir.
Times gazetesiyse aynı haberi "Paniği durdurmak için 28 milyar sterlinlik çek" başlığıyla verdi
Gazetenin yazarlarından Anatole Kaletsky, Britanya'da artık ABD ve Avrupa Birliği'nin büyük kesiminde olduğu gibi ciddi bir miktara -yaklaşık 100 bin sterline- kadar olan mevduata güvence getirilmesi ve kurulacak sigorta fonunun da bankacılık sektörünce fonlanmasının gerekli olduğunu yazıyor.
Ülkede bu güvence 35 bin sterline kadar olan mevduatlara veriliyor.
Bir diğer yazar James Harding "hüsnü kuruntular" ya da "hayalci beklentiler" üzerine dayalı aşırı kârlı bir işe girişmelerinin Northern Rock yöneticilerinin ciddi bir kusuru olduğunu belirtiyor.
Times yazarı Libby Purves ise "Biz tasarruf sahiplerine, ne hakla paniğe kapılmamamızı söylüyorlar?" diye sorduktan sonra özetle şöyle yazıyor:
"Bu şirketlerin yöneticilerinde ya da siyasilerde en ufak vicdani rahatsızlık yokken biz de istediğimiz kadar paniğe kapılabiliriz."
Financial Times da Maliye Bakanı Alistair Darling tarafından Northern Rock kredi kuruluşuna verilen mevduat güvencesini manşette kullanıyor ve ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'ın da, ülkesindeki yüksek riskli konut kredilerine ilişkin endişeleri gidermeye çalıştığını belirtiyor.
Gazete ayrıca bugün faiz oranlarını görüşecek olan ABD Merkez Bankası FED'in zor bir kararla karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
Financial Times'ın analizine göre FED Başkanı Ben Bernanke'nin, yüksek enflasyon riski ve "resesyon" yani ekonomik durgunluk arasında bir seçim yapması gerekecek.
Independent gazetesi ise bu sabah "bankacılık krizi" manşetini kullanıyor ve piyasadaki endişenin yayılmakta olduğunu belirtiyor.
Gazete diğer iki emlak kredisi kuruluşunun, Alliance and Leicester ve Bradford and Bingley şirketlerinin de borsada değer kaybetmesini öne çıkartıyor.
Northern Rock ilan verdi
Bu arada Northern Rock kredi kuruluşu bu sabah başlıca Britanya gazetelerine tam sayfa ilanlar vererek tasarruf sahiplerine mesaj verdi.
İlanda kuruluşun üst düzey yöneticisi Adam J. Applegarth'ın imzası var ve Northern Rock şirketinin, "hükümetin de desteğiyle bu zor zamanları atlatacağı" mesajı veriliyor.
Northern Rock'ı bu noktaya getiren süreç, bankanın uluslararası piyasalardan kredi bulmakta zorlanması ve bu yüzden Britanya Merkez Bankası'nın kredi açmasıyla başlamıştı.
Bu haber üzerine banka müşterileri, şubeler önünde uzun kuyruklar oluşturarak paralarını çekmeye başladı.
Yetkililerin tüm "Banka batmadı, yalnızca nakit döndürmekte zorlanıyor" açıklamalarına karşın, şu ana kadar Northern Rock'ın toplam mevduatının yüzde 8'ini oluşturan 2 milyar sterlin çekildi.
Konut ve iş yeri almak isteyenlere vereceği kredileri, mevduat sahiplerinin yatırımlarından ve daha çok da uluslararası piyasalardan borçlanarak buluyor.
Uluslararası piyasalar, ABD'de düşük gelir gruplarına verilen bazı yüksek riskli konut kredilerinin batması yüzünden şu sıralar emlak kredisi için borç vermeye yanaşmıyor. (TK)
* Bu haberi BBC Türkçe haberlerinden derledik.