Haberin Kürtçesi için tıklayın
Britanya İçişleri Bakanlığı, 2018’de İngiltere ve Galler’de 2017’ye oranla yüzde 17 artışla 2018’de 94.098 nefret suçu vakası kaydedilmesi üzerine, cinsiyet kimliğini de kapsayacak şekilde nefret suçunun içeriğini anlatan bir reklam filmi yayınladı.
Bakanlığın 1,5 milyon Pound bütçeli 2016-2020 Nefret Suçuyla Mücadele Eylem Planı kapsamında yayınlanan reklamda gösterilen nefret suçu vakalarından bazıları başörtüsü nedeniyle sokakta tacize uğrayan bir kadın, otobüste tekerlekli sandalyesi nedeniyle alay edilen bir adam, barda sözel tacize uğrayan lezbiyen bir çift, mağazasının kepengine ırkçı söylem içeren grafiti yazılan göçmen bir çift.
Reklamda din, ırk, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği veya sakatlığı nedeniyle sözel, online veya fiziksel olarak birisine hakaret etmenin nefret suçu olduğu belirtiliyor.
Reklamın sonunda nefret suçu için “Sadece saldırganca değil, bir saldırıdır” deniyor (It’s not just offensive. It’s an offence.)
Nefret suçlarının şiddeti her sene artıyor
Bakanlığın açıklamasında, “Sözel ve online olarak işlenen nefret suçları gibi birçok nefret suçu suç olarak algılanmıyor. Bu algıyı değiştirmek istiyoruz” dendi.
Ekstremizmle Mücadele Bakanı Baroness Williams, “Nefret suçu, bir toplumun tüm ortak değerlerine aykırıdır ve suça maruz kalanlar üzerinde travmatik etkiler yaratabilir” ifadelerini kullandı.
“Britanya nefreti durdur” (Stop Hate UK) Başkanı Mike Ainsworth da nefret suçlarının mağdurlar üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu ve nefret suçlarının şiddetinin her sene arttığını belirtti.
Britanya İçişleri Bakanlığı’nın araştırmasına göre gündemdeki olaylar nefret suçlarını net bir şekilde körüklüyor.
Brexit referandumu ve terör saldırıları sonrası ırkçılık ve dini inanç temelli nefret suçları yüzde 23 artış gösterdi.
Guardian gazetesi, Britanya önceki Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın burkayı “posta kutusuna” benzetmesinin ardından İslamofobik nefret suçlarının arttığını belirtiyor. (LM/EKN)