Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu'nun (The Equality and Human Rights Commission) dava açmakla uyardığı Britanya'da öğrenme güçlüğü çeken çocuklar artık okullar arası olimpiyatların dışında bırakılmayacak.
Britanya Okul Oyunları'nın organizatörlerini uyaran Komisyon, öğrenme güçlüğü çeken çocukların kapsam dışında bırakılmasını ayrımcı ve hukuksuz olarak niteledi.
Bu oyunlar sadece bedensel engeli olan çocuklar için düzenleniyordu. Bu kural İspanyalı öğrenme güçlüğü çekenlerin oluşturduğu basketbol takımına engelli olmayan yetişkinlerin sızmasından sonra konmuştu.
"Ayrımcılık"
2006'da kurulan Britanya Okul Oyunları, 16 yaşından küçükler için bir olimpiyat niteliğinde. Oyunlara katılan çocukların çoğu 2012'de Londra'da düzenlenecek olan yetişkin olimpiyatlarına katılmayı hayal ediyor.
Atletizm, yüzme ve masa tenisi dallarında düzenelenen etkinliklere bedensel engelli çocuklar da katılırken şimdiye kadar öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için bir düzenleme yapılmamıştı.
Gençlik Spor Vakfı öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için de özel etkinlikler düzenlemeye karar verdi. Bu karar, Komisyonun "ayrımcılık yapıldığı" uyarısının hemen ardından geldi.
Komisyondan Jane Campbell şöyle diyor:
"Bu yasak adil değildi ayrıca hukuksuz. Bu yüzden Vakfın oyunlardan tüm çocukların yararlanması için yeni bir düzenlemeye gitmesinden memnunum. Bedensel engelli ya da öğrenme güçlüğü çekenler dahil her çocuk için spor iyi. Yeni düzenleme sayesinde yetenekli ama öğrenme güçlüğü çeken çocuklar da diğer çocuklarla eşit şekilde oyunlara katılabilecek."
BM sözleşmesini Peru da imzaladı
Peru, Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan 15. ülke oldu. Britanya ve Türkiye hala sözleşmeyi imzalamadı. 30 Mart 2007'de imzaya açılan sözleşmenin uygulamaya girmesi için beş ülkenin daha katılımı gerek. İmzalayan diğer ülkeler şöyle:
Bangladeş, Küba, El Salvador, Macaristan, Hindistan, Jamaica, Meksika, Panama, İspanya, Güney Afrika, Hırvatistan, Gabon Cumhuriyeti, Namibya, Nikaragua
BM Engelli Hakları Özel Komitesi, mevcut insan hakları sözleşmelerinin kağıt üzerinde engellilerin haklarını koruduğunu, ancak uygulamada, engellilerin bu haklarından yararlanmadıklarını ifade etmişti.
Komite sözleşmenin dayandığı ana konuları şöyle özetlemişti:
- Engellilerin topluma dahil olması.
- Klişelerden kurtulmak: Engellilerle ilgili klişelerden kurtulmak için devletlere yükümlülük getiriyor. Bu klişeleri aşmanın en iyi yolu, engellilerin topluma katılması ve etkileşim.
- Erişilebilirlik: Binalardan hizmetlere, bilişim ve iletişim teknolojilerine kadar, engellilerin her alanda erişim olanaklarına kavuşmasına sağlamayı amaçlıyor.
- Yasalar önünde eşitlik: Yasalar karşısında eşit olarak tanınma, adalete erişim, özel yaşama, aileye saygı, siyasal, kamusal ve kültürel yaşama katılım. (GG/TK)