Brezilya BM'ye üye 150'den fazla ülkenin katıldığı Fas'ın Marakeş'te 10 Aralık 2018 günü kabul edilen Güvenli, Düzenli ve Devamlı Göç için Küresel Sözleşme'den çıkacağını duyurdu.
Brezilya Dışişleri Bakanı Twitter’da yaptığı açıklamada, Brezilya'nın sözleşmeyi ‘yetersiz’ gördüğü için çıkma kararı aldığını açıkladı.
29 Ekim’deki genel seçimlerde Brezilya cumhurbaşkanı seçilen aşırı sağcı Jair Bolsonaro ve hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenli, Düzenli ve Devamlı Göç için Küresel Sözleşme’den çekilme kararı aldı.
Kararı, Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araújo Twitter’da yaptığı açıklamayla duyurdu.
Para facilitar a leitura, reproduzo aqui, em conjunto, o texto dos meus três tweets desta noite sobre o tema das migrações: pic.twitter.com/Oq8WWgNOhl
— Ernesto Araújo (@ernestofaraujo) 11 Aralık 2018
Araujo, söz konusu anlaşmanın göçmen sorunuyla baş etmek için ‘yetersiz’ olduğunu belirtti. Göç meselesinin küresel olarak değil, her ülkenin kendi imkân ve şartlarına göre ele alınması gerektiğini vurgulayan Aroujo, yabancıların refahı için uygun bir çerçeve aradıklarını aktardı.
Bakan açıklamasında, Venezüella’daki Maduro yönetiminden gelenleri memnuniyetle karşılanacağını, fakat Venezüella’daki demokrasiyi restore etmek gerektiğini ifade etti.
BM Küresel Göç Sözleşmesi hakkında
10 Aralık Pazartesi günü Fas’ın Marakeş kentinde imzalandı. BM’ye üye 150 ülkenin katıldığı bir konferansta imzalanan sözleşme, göçmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadelede yol haritası olarak görülüyor.
Bu sözleşmenin bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak metninde göç sorunun çözümü için ortak bir rehber olarak ele alınması gerektiği belirtilen sözleşme, aynı zamanda imzacı ülkelerin bu ilkelere uyacağına dair taanütte bulunduklarını söylüyor.
Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Bulgaristan, Hırvatistan, ABD, Macaristan, Avustralya ve İsrail, sözleşmeyi imzalamayacaklarını duyurmuştu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres konferansta Guterres, 2000 yılından bu yana yaklaşık 60 bin göçmenin hayatını kaybettiği bilgisini verdi.
Türkiye'nin yaklaşımı
Türkiye sözleşmenin en sıkı destekleyici ülkelerinden biri. Marakeş'teki konferansta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir konuşma yaptı. Suriye savaşından kaçan göçmenlerin yükünün Türkiye'ye bırakıldığını belirrti ve küresel bir çözüm için sözleşmeyi desteklediklerini söyledi.
İmzaya giden süreç
Eylül 2016'da 71. BM Genel Kurulu, Mülteciler ve Göçmenler için New York Deklarasyonu'nun kabul etti. Genel Kurul Suriye Savaşı'nın lıkıcı etkileri ve neden olduğu göçün engellenmesi. Göçmenlerin güvenliğinin sağlanması konusunu ele almıştı. bu deklarasyon ile BM küresel bir sözleşme hazırlama için karar aldı.
Nisan 2017'de Küresel Göç Sözleşmesi hazırlığı süreci başladı. Müzakereler ve gerekli belgelerin sağlanması için 18 aylık bir süre tanındı.
13 Temmuz 2018'de BM Üye Ülkeleri, Güvenli, Düzenli ve Düzenli Göç için Küresel İlkeler Sözleşmesi metnini tamamladı.
Sözleşme Hükümetler Arası Konferans'ta 10 - 11 Aralık tarihleri arasında Fas'ın Marakeş'te kabul edildi. (HK)