* Fotoğraf: AA
Brezilya'nın ilaç denetim kurumu Anvisa, pazar günü Çin merkezli Sinovac'ın geliştirdiği ve Britanya merkezli AstraZeneca'nın geliştirdiği koronavirüs (Covid-19) aşılarına acil kullanım onayı verdi.
Anvisa, aşılara acil durum kullanımı verme kararını oy birliğiyle aldı. Karardan dakikalar sonra Brezilya'da ilk olarak 54 yaşındaki Monica Calazans'a Sao Paulo'da Çin yapımı CoronaVac aşısı yapıldı.
Sao Paulo'da Sinovac ile iş birliği yapan Butantan Merkezi'ni denetleyen Vali Joao Doria, Anvisa'nın kararından mutluluk duyduğunu belirterek, "Bilim için bir zafer. Yaşam için bir zafer. Brezilya için bir zafer” dedi.
Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello da Brezilya'nın bir süre sonra günde 1 milyon kişiye aşı yapabilecek noktaya gelebileceğini ifade etti.
İki aşı siparişi
BBC Türkçe'nin haberine göre, Brezilya, Çin'den 6 milyon doz CoronVac aşısı satın aldı. Ayrıca 2 milyon dozluk Oxford/AstraZeneca aşısının da Hindistan'dan sevkiyatı bekleniyor.
Yaklaşık 210 milyon kişinin yaşadığı Brezilya, toplamda 254 milyon doz Oxford/AstraZeneca; 100 milyon doz da CoronVac aşısı satın aldı.
ABD'den sonra Covid-19 kaynaklı en fazla ölümün yaşandığı ülke olan Brezilya'da şu ana kadar 200 binden fazla insan hayatını kaybetti.
Sinovac aşısının etkinliğiyle ilgili tartışmalar
Brezilya'daki Butantan Enstitüsü'nün CoronaVac ile ilgili yaptığı çalışmalardan gelen sonuçlar aşının etkinliğine dair tartışmaları da beraberinde gelmişti. Brezilya'da yapılan testlerde aşının yüzde 78 oranında etkili olduğu açıklanmıştı.
Ancak daha sonra Butantan Enstitüsü'nden bilim insanları hafif semptom gösteren kişilerin de dahil edildiği "genelleştirilmiş etkinlik oranının" yaklaşık yüzde 50 olduğunu bildirmişti. Bu, bir aşının yaygın kullanım için değerlendirilmesinde gereken asgari düzeyin biraz üzerinde bir orana işaret ediyor.
TIKLAYIN - Çin aşısının etki oranları neden çelişkili?
Bu açıklamalar bir süredir ülkenin sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve destekçilerinin hedef aldığı CoronaVac aşısıyla ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oldu. Bolsonaro, kendisinin aşı olmayacağını söyledi.
Brezilya, testlerde ve aşı tedarikinde meydana gelen gecikmeler nedeniyle toplu aşılama sürecinde Şili ve Meksika gibi diğer Güney Amerika ülkelerinin gerilerine düştü.
Yapılan kamuoyu araştırmaları, Brezilya halkının yüzde 22'si Bolsonaro'nun bu konudaki tutumuna destek verdiğini ve aşı olmayı düşünmediğini ortaya koyuyor. (TP)