Brezilya basınında çıkan habere göre, Rio de Janeiro'nun dağlık bölgesi Petropolis kentindeki sel ve toprak kaymaları nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 136'ya çıktı, 213 kişinin kayıp olarak bildirildiği açıklandı.
Yetkililer, 967 kişinin sığınaklara yerleştirildiğini ve kayıp olarak bildirilen 213 kişiden kaçının bulunup bulunmadığının belirlenemediğini aktardı.
Anadolu Ajansı'nın aktarımına göre, Rio de Janeiro Eyaleti Sivil Savunma Sekreteri Leandro Monteiro, bölgedeki değişken hava şartlarının toprak kayması yaşanan yerlerde ağır makinaların kullanılmasının imkânsız olduğunu söyledi.
Destek çağrısı yapılmıştı
Bölgede hafta sonu için yağışlı hava öngörüldüğü aktarılmış, riskli bölgelerde yaşayanların sığınaklara gitmesi çağrısında bulunulmuştu.
Rio de Janeiro'nun dağlık bölgesi Petropolis'te 15 Şubat'ta meydana gelen şiddetli yağışların ardından sosyal medyaya yansıyan görüntülerde şehrin yüksek yerlerinde toprak kaymalarının meydana geldiği, sokakları, parkları, marketleri sel bastığı, arabaların ve otobüslerin su altında kalarak sürüklendiği görülmüştü.
Eyalet Valisi Claudio Castro, bölgenin 1932’den bu yana en şiddetli yağışa maruz kaldığını söylemişti.
Çok sayıda heyelanın ardından onlarca evin yıkıldığı Petropolis'e şubat ayının tamamında beklenen yağışın 6 saatte yağdığı duyurulmuştu.
Şehirde 2011'de yaşanan ve trajediye dönüşen sel felaketinde 900'den fazla kişi ölmüş, 100'den fazla kişi kaybolmuştu.
İklim krizi ve aşırı hava olayları
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) Kasım ayında yayımladığı “Küresel İklimin Durumu 2021” raporuna göre, yoğun sıcak hava dalgaları ve yıkıcı seller gibi aşırı hava olayları şu anda dünyanın "yeni normali" oldu.
İklim krizinin yol açtığı aşırı hava olayları, 2021’de de milyonlarca kişiyi etkiledi. Christian Aid tarafından yayımlanan “2021’in Maliyeti: İklim değişikliğinden kaynaklanan çöküş yılı” isimli raporda, iklim değişikliğiyle ilişkili ve her biri 1,5 milyar doları aşkın hasara neden olan 10 aşırı hava olayı ele alınmıştı.
Rapora göre, en büyük zararı iklim değişikliğine katkısı olmayan yoksul ülkeler gördü. Bu felaketler arasında, Ağustos 2021’de ABD’de 95 kişinin hayatını kaybettiği 65 milyar dolarlık maliyet yaratan Ida Kasırgası yer alıyor. Temmuz 2021’de Avrupa’da 240 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde ise 43 milyar dolarlık hasar oluştu. Çin’deki Henan eyaletindeki sel felaketi ise 320 kişinin yaşamını yitirmesine, bir milyonu aşkın kişinin göç etmesine ve 17,5 milyar dolarlık yıkıma yol açmıştı.
Avrupa Çevre Ajansı'nın (AÇA) Şubat ayının başında yayımladığı rapora göre ise 1980-2020 arasında sadece Avrupa’da sıcak hava dalgası ve seller gibi aşırı hava olayları ve bunların beraberinde getirdiği tahribat, kıtaya 500 milyar Euro’ya mal oldu ve 142 bin kişinin ölümüne yol açtı. Özellikle sıcak hava dalgası, soğuk hava dalgası, kuraklık ve orman yangınlarının ölümlerin yüzde 93’ünden, finansal zararın ise yüzde 22’sinden sorumlu olduğu kaydedildi. Maliyetin yüzde 44’ünü seller oluşturdu.
ABD Meteoroloji Derneği'nin Aralık 2021’de yayınladığı bir rapora göre de insan etkisiyle gerçekleşen iklim değişiklikleri olumsuz hava olaylarının olma sıklığını 80 kat artırdı. Raporda "İnsan etkisiyle, günümüzdeki aşırı hava olaylarını tetikleyen yeni bir iklim doğdu” denildi.
(EMK)