Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden çıkmasını istemeyenlerin Brexit karşıtı ikinci bir referandum talep ettiği yürüyüşe 1 milyon kişi katılırken, Brexit'in tamamen iptalini sağlayacak "50. madde seçeneğinin" işleme konulması isteğiyle başlatılan imza kampanyasında imza sayısı 5 milyon 300 bini geçti.
"50. maddeyi iptal et, AB'de kal" başlığıyla hazırlanan dilekçede Lizbon Antlaşması'na göre birliğe üye ülkelerin ayrılma sürecini planlayan 50. maddenin çekilerek AB'den çıkma planının tekrar gözden geçirilmesi isteniyor.
İngiltere'nin birlikte kalması için Başbakan Theresa May'in Brüksel'e Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini işletme kararını geri aldıklarını belirten bir mektup yazması ve Avrupa Parlamentosu'nun da bu talebi salt çoğunluk ile kabul etmesi yeterli. Fakat May, geçen hafta Brüksel'de yaptığı temasların ardından bunun gerçekleşmeyeceğini tekrarladı.
Yürüyüşe en az 1 milyon kişi katıldı
*Fotoğraf: Tayfun Salcı/ Londra/ AA
Öte yandan Cumartesi günü "Halka Bırakın" isimli kampanya kapsamında gerçekleşen yürüyüş en az 1 milyon Brexit karşıtının katılımıyla gerçekleşti.
"People's Vote" sloganıyla gerçekleşen yürüyüşün organizatörleri bunun İngiltere tarihindeki en büyük protesto olduğunu söyledi.
Londra'daki Hyde Park'tan başlayan yürüyüşte May'i eleştiren pankartlar yer aldı.
Geçen yıl bir referandum yapılması için Independent gazetesi tarafından başlatılan "Son söz" (Final Say) kampanyası kapsamında 1 milyon 75 bin, "Halkın Oyu" (People's Vote) platformunun yaptığı kampanyada ise 337 bin imza Aralık ayında parlamentoya sunulmuştu.
*Fotoğraf: Independent.
İngiltere'nin önünde iki tarih var
Öte yandan geçen hafta Perşembe günü Brüksel'deki temaslar sonrası İngiltere'nin AB'den çıkış tarihi olarak öngörülen 29 Mart'ta erteleme kesinleşti. İngiltere'nin önünde ayrılma olasılığıyla ilgili iki tarih var.
22 Mayıs seçeneği
Bunlardan birincisi 22 Mayıs, İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile vardığı ve Avam Kamarası'nda iki kez reddedilen anlaşma gelecek hafta üçüncü oylamada vekiller tarafından kabul edilirse, İngiltere'nin birlikten çıkış tarihi 22 Mayıs 2019 olacak.
23 Mayıs'taki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden bir gün önce birlikten ayrılarak geçiş sürecini başlatmış olacak.
12 Nisan seçeneği
Tekrar yapılacak Brexit anlaşması oylamasını Avam Kamarası üçüncü kez reddederse İngiltere için Brexit konusundaki karar tarihi 12 Nisan 2019 olacak.
İngiltere'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıp katılmayacağını bu tarihe kadar AB'ye bildirmesi, özetle Brüksel'e ne yapması gerektiğini net olarak bildirmesi gerekiyor.
Bu seçenek altında başka bir seçenek daha barındırıyor. Londra, AB'den daha uzun bir erteleme talep edebilir ve koşullar altında Avrupa Parlamentosu seçimlerine de katılabilir. (PT)
*Kaynak: Independent, The Guardian.