İngiltere bugünlerde Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmak için en somut adımları atıyor. 29 Mart 2017’de resmi olarak başlayan Brexit sürecinde, İngiltere’nin ayrılık için hazırladığı taslak anlaşmanın ön görüşmesi bugün Brüksel’de gerçekleşti.
27 ülkenin AB Bakanları bugün Brüksel’de toplandı ve İngiltere’nin 585 sayfalık taslak anlaşma metnine yeşil ışık yaktı. Avusturya AB Bakanı Gernot Brümel ‘zor bir sürecin ilk aşamasının geçildiğini’ belirtirken, Avrupa Birliği adına Brexit görüşmelerini yapan Michel Barnier, anlaşmanın “adil ve dengeli” olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz hafta sıkça tartışılan Brexit Anlaşması, 14 Kasım’da İngiltere kabinesi tarafından onaylanmıştı. Kabineden çıkan onay sonrası Brexit Bakanı Dominic Raab, İş ve Emeklilik Bakanı Esther McVey ve Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Devlet Bakanı Shailesh Vara istifa etmişti. Böylece hükümetin Brexit için yeni bakış açısını duyurduğu temmuz ayından beri istifa eden bakan sayısı 6’ya yükseldi. İstifa eden bakanların yerine iki yeni bakan atayan İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit’te ve anlaşma metninde ısrarcı olduğunu her fırsatta vurguluyor ve halkına soğukkanlı olmaları çağrısını yapıyor.
Süreç nasıl işleyecek?
Hazırlanan taslak, bu Pazar olağanüstü toplanacak AB Liderler Zirvesi’nde oylamaya sunulacak. Anlaşmanın esas hali ise Aralık ayında İngiltere parlamentosunda oylanacak. Mevcut takvime göre, İngiltere 29 Mart 2019’da Brexit’ten ayrılacak, fakat 2020 yılının sonuna kadar AB kurallarına ve Avrupa Adalet Divanı’na bağlı kalacak.
Mart ayına kadar AB Parlamentosu ve AB Konseyi anlaşmanın son metnini oylayacak. Anlaşmanın kabulü için salt çoğunluğun sağlanması gerekiyor. İngiltere’nin sunduğu anlaşma AB tarafından onaylanmasa bile İngiltere’nin ayrılık hakkı bulunuyor. Olası senaryolar arasında anlaşmasız çıkış, müzakerelerin yeniden başlatılması, sürecin uzatılması gibi seçenekler de mevcut.
Ne olmuştu?
İngiltere’de Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmak isteyenlerin talepleri doğrultusunda 23 Haziran 2016’da referandum düzenlenmişti. Brexit adı verilen sürecin başlangıcı olan referandum, ayrılıkçıların yüzde 52’lik üstünlüğüyle sona ermişti. Sonucun ardından Brexit’e karşı çıkan dönemin başbakanı David Cameron istifa etmiş, yerine Muhafazakâr Parti’nin yeni lideri Theresa May geçmişti. (OI/HK)