*Fotoğraf: AA
İngiltere'de Avam Kamarası'nın Ocak ayında 230 oy farkla "Hayır" dediği Brexit anlaşmasına 12 Mart'ta da 149 oy farkla karşı çıkmıştı.
İngiltere Parlamentosu aynı hafta herhangi bir anlaşma olmadan AB'den ayrılma seçeneğine de "Hayır" demişti.
Geçtiğimiz Cumartesi günü "Halka Bırakın" isimli kampanya kapsamında Londra'da gerçekleşen yürüyüşte ise en az 1 milyon Brexit karşıtı, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalması talebiyle yürüdü.
İngiltere Parlamentosu yarın May'in anlaşmasının üçüncü kez gündemde olacağını duyurdu.
TIKLAYIN - Brexit'in İptalini İsteyenler 5 Milyondan Fazla İmza Topladı
May: Destek verirseniz istifaya hazırım
İngiltere Başbakanı Theresa May ise dün vekillerin Brexit anlaşmasına bu kez "Evet" demesi halinde planlanandan önce istifa etmeye hazır olduğunu söyledi.
May, Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre dün milletvekilleri ile yaptığı kapalı toplantıda şunları söyledi:
''Parlamento grubunun ruh halini açıkça gördüm. Brexit müzakerelerinin ikinci aşamasında yeni bir yaklaşım ve yeni bir liderlik arzu ediliyor. Bunun önünde engel olmayacağım. Ülkemiz ve partimiz için doğru olanı yapmak için bu görevi niyetlendiğimden daha önce bırakmaya hazırım.
"Biliyorum bazılarınız eğer Brexit anlaşmasına destek verirseniz benim bunu müzakerelerin ikinci safhasını yürütmek için yetki sayacağımdan endişe ediyor.
"Hayır öyle yapmayacağım. Bu odadaki herkesten anlaşmaya destek olmasını istiyorum ki tarihi görevimizi tamamlayabilelim. İngiliz halkının kararını hayata geçirip AB'den pürüzsüz ve düzenli bir biçimde ayrılabilelim''.
Kabul edilirse Brexit tarihi 22 Mayıs olacak
Avam Kamarası'nda iki kez reddedilen anlaşma gelecek hafta üçüncü oylamada vekiller tarafından kabul edilirse, İngiltere'nin birlikten çıkış tarihi 22 Mayıs 2019 olacak.
23 Mayıs'taki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden bir gün önce birlikten ayrılarak geçiş sürecini başlatmış olacak.
12 Nisan seçeneği
Tekrar yapılacak Brexit anlaşması oylamasını Avam Kamarası üçüncü kez reddederse İngiltere için Brexit konusundaki karar tarihi 12 Nisan 2019 olacak.
İngiltere'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıp katılmayacağını bu tarihe kadar AB'ye bildirmesi, özetle Brüksel'e ne yapması gerektiğini net olarak bildirmesi gerekiyor.
Bu seçenek altında başka bir seçenek daha barındırıyor. Londra, AB'den daha uzun bir erteleme talep edebilir ve koşullar altında Avrupa Parlamentosu seçimlerine de katılabilir. (PT)