Norveç'te 77 kişiyi öldürmekten yargılanan Anders Behring Breivik, bombalı saldırı düzenlediğini ve bir gençlik kampına saldırdığını kabul etti ama "terör" ve "toplu cinayet" suçlamalarını reddetti.
Breivik'in yargılandığı, pazartesi ve salı günü görülen duruşmalardan satırbaşları şöyle:
* Gazeteciler, kurbanlar ve halk sabah erken saatlerde duruşmanın gerçekleşeceği mahkemenin önünde sıraya girdi. Mahkeme salonunda alınan güvenlik önlemleri en düşük düzeyeydi. Norveç'in bu tavrı ülkenin Breivik'e boyun eğmediği ve terör eylemi yüzünden özgür demokrasisinden ve yaşam tarzından taviz vermediği şeklinde yorumlandı.
* Norveç'te beş kişilik mahkeme heyetine halktan üç yargıç seçiliyor. Breivik'in yargılandığı davanın hukukçu olmayan yargıçlarından biri olan Thomas Indrebö, olaylardan hemen sonra sosyal medyada "Tek çözüm saldırganı asmak!" yazdığı ortaya çıkınca mahkeme heyetinden azledildi.
* Savunma avukatı duruşma başlamadan sanığın tek pişmanlığının ''daha ileri gitmemiş olmak'' olduğunu söyledi. Bunu sadece mahkemeyi sanığın ifadesine hazırlamak için dile getirdiğini belirtti.
* Sanık, amacının Norveç'i göç ve çok kültürlülükten korumak olduğunu söyledi. Saldırıları düzenleme hakkını "evrensel insan haklarından" aldığını söyleyen Breivik kendisini "militan milliyetçi" olarak niteledi; taktikleri için esin kaynağının ise El Kaide olduğunu belirtti. Öldürdüğü 77 kişiyle ilgili ise "Onlar masum çocuklar değil, siyasi aktivistlerdi" dedi.
* Görüşlerinin radikalleşmesinde ABD'deki 11 Eylül saldırılarının yanı sıra NATO'nun 1999'da Sırbistan'a düzenlediği bombardımanın da önemli faktörler olduğunu söyledi.
* Breivik başyargıca ''Norveç mahkemelerini tanımıyorum. Yetkinizi çok kültürlülüğü savunan politik partilerden alıyorsunuz'' derken, yargıçlardan Arntzen'in yetkisini de eski Başbakan ve İşçi Partisi lideri Gro Harlem Brundtland'ın kız kardeşi ile arkadaş olduğu için tanımadığını söyledi.
* Breivik mesleğinin ne olduğu sorusuna ''yazar'' diye cevap verdi ve şu anda hapishaneden çalışmakta olduğunu belirtti.
* Breivik "Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en muhteşem ve sofistike saldırıyı yaptığını" ve tekrarlamaya hazır olduğunu söyledikten sonra beraatını istedi.
* Mahkeme, görüşlerini yayacağı bir platform sunmama endişesiyle Breivik'in savunmasının televizyon ve radyoda doğrudan yayınını yasakladı. Davanın bir kısmı televizyonda yayınlanacak ancak Breivik'in davasında tanıklık edenlerin ifadeleri de yayınlanmayacak.
* Araştırmacılar Breivik'in iddia ettiği gibi Tapınak Şövalyeleri (Knights Templar) adlı gizli bir direniş örgütüne dahil olduğu ile ilgili herhangi bir kanıt elde edemedi.
Mahkeme Breivik'in akli dengesinin yerinde olmadığına karar verirse cezasını bir akıl hastanesinde çekecek. Aksi halde 21 yıl hapis yatacak. Bu sürenin sonunda hala topluma tehdit oluşturduğuna karar verilirse cezası uzatılabilecek.
Ne olmuştu?
22 Temmuz 2011'de Anders Behring Breivik, Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirdiği bombalı saldırının ardından Utoya adasına giderek İşçi Partisi Gençlik Kolları'nın yaz kampını bastı ve toplam 77 kişiyi öldürdü. (ÇT)
* Bu haberi BBC'den derledik.