Haberin Kürtçesi için tıklayın
Van'ın Çatak ilçesinde Çatak Çayı'nın geçtiği Kürüklü Vadisi'nde bulunan Kürüklü demir köprüsü, kayyum olarak atanan Çatak Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hacı Asım Akgül'ün talimatıyla dün (11 Haziran) sökülerek kaldırıldı.
Köprü sökülürken orada bulunan Akgül, "Bu köprü PKK'lı teröristlerin isteği üzerine yapılmış. Körüklü Vadi'de eylem kararını alan teröristler bu köprüden geçerek bölgedeki bütün eylemleri gerçekleştiriyordu. Şimdi bağlantılarını kopardık" dedi.
Akgül konuşmasında Kürüklü Köprüsü’nün Van Büyükşehir Belediyesi tarafından “teröristlerin talimatıyla” yapıldığını da iddia etti.
Köprüyü yapan Pusula Şirket’in müteahhidi Murat Bozdemir, Kürüklü Köprüsü’nün neden yapıldığını, vadi bölgesindeki yaşamı bianet’e anlattı.
Köprü Toyga köyünün Arıh yaylasına gidiş yolu
Bozdemir’in verdiği bilgilere göre, köprünün bulunduğu Kürüklü Vadisi Tayga ve Narlı köyleri arasında kalan bir bölgede, şehir merkezine 13 kilometre uzaklıkta. Vadi, 1989 yılından beri “Özel Güvenlik Bölgesi.”
Kürüklü Köprüsü de tutuklu Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Bekir Kaya tarafından yaptırılmış, 2016 sonbaharında yapımı tamamlanmış. Vadinin bir yakasında Arıh Yaylası bulunuyor. Bozdemir, civardaki köylerde insanların tarım ve hayvancılıkla geçindiğini bu yüzden Kaya’dan bu köprüyü köylülerin talep ettiğini söylüyor:
“Toyga köyünde yaşayan insanlar hayvancılık yapıyor. Bu yüzden Arıh Yaylası’na çıkmaya ihtiyaç duyuyorlar. Ayrıca insanlar vadide hayvanlarını otlatıyor, sebze ekip tarım yapabiliyorlar. Ama çaydan geçemedikleri için Başkan Kaya’dan Narlı ve Toyga halkı bu köprüyü talep etti. O da bu köprüyü yaptı.”
Vadide 24 saat nöbet tutuluyormuş
Bozdemir, vadinin bulunduğu bölgenin “Sürekli Özel Güvenlik Bölgesi” olduğu için boşaltıldığını ancak çözüm sürecinde birkaç hanenin buraya tekrar yerleştiğini belirtiyor.
Vadinin tam karşısında ise Kaçıt köyü var. Kaçıt, Toyga ve Narlı’ya göre daha büyük ve kalabalık bir köy. Bozdemir, Kaçıt’ta güvenlik güçlerinin de bulunduğunu ve köyün vadiyi tam karşıdan bütünüyle gördüğünü söylüyor:
“Vadinin olduğu bölge zaten özel güvenlik bölgesiydi. Bu nedenle burada güvenlik güçleri veya korucular 24 saat nöbet tutuyordu. Zaten güvenlik güçlerinin bulunduğu Kaçıt köyü de vadiyi tam olarak görüyordu. Biz neden yıktıklarına anlam veremedik bu sebeplerle.”
Köprünün yıkımı 223 bin lira
Kürüklü Köprüsü’nün yapım ihale bedeli 450, yıkım ihale bedeli ise 223 bin lira olmuş. Kayyum belediye yıkım için köprüyü yapan şirkete teklif götürmüş ancak şirket kabul etmemiş.
“Köprü bölgede yaşayan halkın çok işine yarıyordu. Yapımı için 450 bin civarında para harcandı. Köprüyü kaldırmak için bu belediye ihale yaptı ve 223 bin lira ödendi. Üstelik bu köprü sadece altı ay kaldı.”(TP/HK)
Fotoğraf: Hüdayi Gümüş – Van/AA