Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, dün söylediği "Diyanet laik olamaz" sözüne bugün açıklık getirdi, "Anayasa'nın 136. maddesinin* laiklik ilkesine aykırı şekilde düzenlendiğini" söyledi.
Bozdağ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'ndaki makamında yaptığı basın toplantısında, laiklikle ilgili söylediklerini de açıkladı.
"Şunu ifade ettim; Anayasa'nın 136. maddesi laiklik ilkesine aykırı bir şekilde düzenlenmiş bir maddedir. Laiklik, dinin devlete, devletin dine karışmamasıdır. Her dinin ve o dine inanan herkesin sigortasıdır, teminatıdır. Laiklik hem dinlere ve o dine inananlara müdahale etmez hem de başkalarının müdahale etmesine izin vermez. Herkes inandığı dinin gerekleri ne ise onu dilediği gibi yaşar. Bunun teminatı da laikliktir."
Bozdağ, Anayasa'nın 136. maddesinde "müdahaleci bir laiklik anlayışı görüldüğünü, bunun fevkalade yanlış olduğunu" belirtti, "Laikliğe aykırı bir hükmün laikliğe uygun hale getirilmesi esastır" dedi.
Ne demişti?
Bozdağ, dünkü açıklamasında, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevinin İslam konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek olduğunu anımsatmış, kurumun görevini laikliğe göre değil, Kuran ve sünnete göre yapacağını ifade etmişti.
"Bu madde içinde laiklik ilkesiyle bağdaşmayan bir husus var. Yeni düzenlemede laiklikle bağdaşmayan bu hususun da Diyanet İşleri Başkanlığı'nı düzenleyen maddeden çıkarılmasında fayda vardır. Nedir o? 'Genel idare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı laiklik ilkesi doğrultusunda' diye başlıyor... Yani görevini yaparken 'laiklik ilkesi doğrultusunda görev yapar' diye bir görev tanımı yapılıyor. Yani laikliğin izin verdiği kadar din anlatımına, laikliğin izin verdiği kadar hizmete izin veren yapı var.
"Halbuki biliyoruz ki anayasamızda laiklikle ilgili maddelerin gerekçesinde de çok açıkça yazıyor ki laiklik dinin devlete, devletin de dine karışmaması, bütün inançların teminatı, sigortası olması, herkesin inandığı gibi yaşamasının sigortasıdır ama 136. maddeye baktığınızda diyor ki, 'anlatabilirsin ama benim izin verdiğim kadar.' Bu müdahaleci bir laiklik anlayışıdır, doğru değildir." (AS)
* Anayasa'nın 136. maddesi: "Genel idare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı, lâiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasî görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirir."