Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bu sabah yaptığı açıklamayla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın özel yetkili mahkemelerle ilgili söylediklerini açıklık getirdi.
“Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddeyle yetkili mahkemelerin kaldırılacağını söyleyen Bozdağ, düzenlemeyi Meclis'e göndereceklerini ve Meclis tatile girmeden düzenlemenin geçirileceğini ifade etti.
“Yeni bir adım atıyoruz. TMK 10 ile görevli mahkemeleri kaldırıyoruz. TMK 10. maddeye göre imtiyazlı olan soruşturma ve kovuşturma usulünü kaldırıyoruz.”
Geçici madde de kalkacak
“Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) 250. maddesine göre kurulmuş görevli mahkemeleri kaldıran düzenleme ile beraber geçici bir madde düzenlemiştik ve o zaman bu mahkemelerde görülen davaların, davalar sona erinceye kadar devamına imkan sağlayan bir geçici madde koymuştuk. Bu geçici maddeyi de yürürlükten kaldırıyoruz.”
“Ağır ceza mahkemelerindeki bu üçlü ayrıma son veriyor, savcılar ve hakimler arasındaki farklı soruşturma ve kovuşturma usullerine son veriyoruz.”
“Hukuk devletinin gereği olarak bugüne kadar yapmamız gerekirken bazı nedenlerle yapamadığımız tarihi bir adımı önümüzdeki günlerde atacağız.”
“Kanunu Meclis'e gönderiyoruz, seçim nedeniyle Meclis tatile girmeden önce de bu yasal düzenlemeyi yapacak.”
“TMK 10 ve CMK 250'ye göre görevli mahkeme uygulamasına, bunlara ilişkin soruşturma ve kovuşturma usullerindeki farklılıklara son veriyoruz. Bu da hukuk devleti bakımından son derece önemli, tarihi bir adımdır diye düşünüyoruz.”
Ne olmuştu?
Meclis Genel Kurulu'nda “3. Yargı Paketi'” olarak adlandırılan tasarının üçüncü bölümü 1 Temmuz 2012’de kabul edildi. Pakete göre, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasına karar verildi.
Özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçlara ilişkin düzenlemelerin yer aldığı, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 250, 251 ve 252. maddelerinin yürürlükten kalktı.
ÖYM'lerin görev alanlarına giren suçlar Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görülmeye başlandı.
Ergenekon, KCK gibi Temmuz 2012 öncesi açılan davalar kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar, bu mahkemelerce bakılmaya devam ediyor. (AS)