Bozcaada Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nden itibaren ada sınırları dahilinde poşet kullanımını tamamen yasaklama kararı aldı.
Beş yıl önce de aynı kuralı uygulamaya çalışan, ancak bez çanta, file ve kese kağıdının bugünkü kadar yaygın olmaması nedeniyle uygulamanın başarılı olmadığını söyleyen Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, bu sefer sorunu çözmeye kararlı olduklarını vurguladı.
"Her eve bedava bez torba dağıtacağız"
Turizm olan yerlerde çöp oranının da arttığına işaret eden Mutay, adanın rüzgarlı olması nedeniyle katı atık depolarında bulunan poşetlerin rüzgarla çevreye dağıldığını ve bunların da çevreyi, hayvanları ve insan sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Mutay sözlerine şöyle devam etti:
* Şu an bez torbalar ve fileler hazırladık. Bu kararı neden aldığımızı açıklayan birer bildiriyle, bunlardan her eve ücretsiz olarak dağıtacağız.
* Ayrıca tüm esnafımıza bir defaya mahsus olmak üzere kese kağıtlarını bedava dağıtacağız. Ondan sonra dileyenler fabrika satış fiyatına, burada belirlediğimiz iki noktadan bu kese kağıtlarını temin edebilecekler.
* Ancak bizim amacımız insanların kese kağıdı kullanması da değil. Sonuçta kese kağıtları da ağaçtan yapılıyor. O nedenle amacımız, insanları farklı boylarda bez torbaları ve fileleri kullanmaya sevk etmek.
"Halk da, esnaf da, STK'lar da destek veriyor"
* Biz önce esnafla toplantı yaptık. Ne düşündüklerini sorduk. Onlar da uygulamanın başlangıcında, sistem oturana kadar belediyenin destek vermesi durumunda bu uygulamayı destekleyeceklerini söylediler.
* Bozcaada halkı da bu uygulamaya ciddi anlamda destek verdi. Çünkü poşetler hepimizin yaşadığı çevreyi kirletiyor. Sokakları, toprağı, denizi, her yeri kirletiyor ve çok uzun yıllar yok olmuyor.
* Ayrıca Bozcaada Koruma Derneği, Bozcaada Turizmciler Derneği gibi sivil toplum örgütlerinin de çok ciddi desteği var. Onlar da kendi hazırladıkları bez çantaları esnafa dağıtacaklar.
"Umarım bu proje tüm Türkiye'ye yayılır"
* Ada biraz daha kontrol edilmesi kolay bir yer olduğu için bu uygulamanın başarıya ulaşacağı inancındayım. Ayrıca ada halkı da bu konularda son derece bilinçli. Bozcaada'nın korunması gereken önemli bir yer olduğunun farkındalar.
* Biz de baştan belediye olarak insanlara bez torba ve fileyi bedava dağıtacağımız için insanların bu kurala uymakta sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum.
* Bu poşetler denize karıştığı zaman balıklar bunları denizanası sanıyor ve ölmelerine neden oluyor. Aynı şekilde kuşlar ve kara canlıları için de tehdit oluşturuyor. Poşetler eriyip toz olduğu zaman tabi hayvanlar ister istemez bunları yiyor. Daha sonra süt ve yumurtayla bu zehir bizlere de geçiyor.
* Umarım tüm Türkiye'de bu proje yayılır. Doğayı biz kirlettik ve gelecek nesillerin sağlıklı şekilde yaşamasını istiyorsak, bizim temizlememiz gerekiyor.
Naylon poşetin zararları
* Bir poşet karada en az 800 yılda, denizde ise en az 400 yılda yok oluyor.
* Her yıl ortalama 100 bin kuş poşetler yüzünden ölürken birçok balina ve deniz kaplumbağasının akıbeti de aynı oluyor.
* Toprağa karışarak toprağı zehirliyor, bitkileri öldürüyor, çöplerde oluşan metan gazı ile birlikte meydana gelen düşük ısılı yanmalar sonucu havayı kirletiyor, güneş gördüğü zaman insan ve çevre sağlığı için son derece tehlikeli olan kimyasalları soluduğumuz havaya salıyor.
* Plastik poşetlerden dünya çapında dakikada 1 milyon, yılda yaklaşık 1 trilyon adet üretiliyor. Her yıl bu kadar plastik poşetin doğaya "kazandırılması" poşetlerin hükümdarlığının belki de dünyada insanlar yok olduktan sonra bile devam edeceği anlamına geliyor.
* Poşetlerin sadece yüzde 1'inin geri dönüşümü oluyor. Yüzde 99'u ise doğada yüzyıllarca kalıyor. (EKN)