Ruh Sağlığı Platformu medyanın son dönemde sık sık yer verdiği cinayet haberlerine dikkat çekti; "Cinayetlerin tüm ayrıntılarıyla yazılması veya anlatılması, ekranlarda muhabirlerin sanıklara 'nasıl kestin' benzeri sorular yöneltmesinin toplum sağlığını olumsuz etkileyeceği açık" dedi.
Yanlış bilgilendirme ve damgalayıcı tutum
Genel tıp, ruh sağlığı ve toplum sağlığı alanında farklı meslek grupları ve hasta-hasta yakınları adına faaliyet gösteren 23 örgütün oluşturduğu platform, bu haberlerin ruh sağlığıyla ilgili toplumu yanlış bilgilendirdiğini, ruh hastalığı olanları da damgaladığını söyledi.
"Güvenilirliği şüpheli kaynaklardan alınan bilgilerle sanıklara medya tarafından 'ruh hastası' tanısı konmuş, bazı televizyon kanallarında uzmanlardan yorumlar istenmeye başlanmıştır."
Ruhsal hastalıklar tedavi edilebilirken, en önemli engellerden birinin ruhsal hastalığı olanların toplumda var olan damgalayıcı tutum nedeniyle yardım aramaktan kaçınması olduğunu anımsatan Platform, medyanın önyargıları kuvvetlendirecek yayınlar yapmak yerine bu önyargıları azaltmaya çalışan ruh sağlığı çalışanlarına yardımcı olmasını istedi.
Ruh Sağlığı Platformu şu örgütlerden oluşuyor:
Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Nöropsikiyatri Derneği, Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı Derneği, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği, Pratisyen Hekimlik Derneği, Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Ankara Tabip Odası, Konya - Karaman Tabip Odası, Cinsel Eğitim Tedavi Araştırma Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Psikiyatri Hemşireleri Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Şizofreni Dernekleri Federasyonu, Şizofreni Dostları Derneği, İstanbul Dünya Şizofreni Derneği, İst. Şizofreni Gönüllüleri Dayanışma Derneği, İzmir Şizofreni Dayanışma Derneği, Ankara Şizofreni Hastaları ve Yakınları Derneği, Dünya Şizofreni Derneği, Manisa Şizofreni Derneği, Konya Şizofreni Gönüllüleri Derneği, Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi. (TK/GG)