14 Haziran 1968 tarihli Hürriyet Gazetesi'nde İstanbul Üniversitesi'nin öğrencilerce işgalinin ikinci günü "Boykota İktisat, Tıp ve Edebiyat Fakültesi de katıldı" başlığıyla veriliyor. Haberin tamamı şöyle:
"Boykota İktisat, Tıp ve Edebiyat Fakültesi de katıldı"
"Hukuk öğrencileri İstanbul üniversitesi kapılarına kilit vurdu, Boykotçular Rektör Şerif Egeli ile Dekan Reha Poroy’un istifa etmelerini istedi" diye başlayan haber şöyle devam ediyor:
İstanbul üniversitesi işgal eden fakat rektörlük binasını profesörlere açan hukuk fakültesi öğrencileri dün bütün kapılara kilit vurup içeriye şebekesi olmayanları sokmazken öğleden sonra iktisat akşamüzeri de tıp fakültelerinin yönetimine de öğrenciler el koymuşlar dekanlık binalarına girmişledir.
İmtihanları boykot olayına Gazetecilik Enstitüsü ile edebiyat fakültesinin de katıldığı öğrenciler tarafından açıklanmıştır.
Geceyi üniversite binasında geçiren hukuk fakültesi öğrencileri “işgal komitesi”nin kararlarına uymaktadır. Üniversitenin bütün kapıları boykotçu öğrenciler tarafından tutulmuştur.
Öğretim üyelerinden hiçbiri üniversiteye alınmamaktadır. Hukuk fakültesi öğrencileri ikişer saat arayla bir bildiri yayınlamakta hem istediklerini hem de son gelişmelerini açıklamaktadırlar.
Boykotçu öğrenciler İstanbul üniversitesi rektörü Prof. Ekrem Şerif Egeli’yle Hukuk Fakültesi dekanı Prof. Reha Poroy’un derhal istifa etmelerini istemişler, rektör ve dekanın yerine de Prof. İsmet Sungurbey ile Prof. Ragıp Sarıca’yı aday göstermişledir.
İşgal Komitesi mensupları “üzücü olayların çıkmasını istemedikleri için” bu karara vardıklarını bildirmişlerdir. Öğrenciler görüşmelerin başlayabilmesi için rektör ve dekanın istifasının şart olduğunu bildirmişledir.
Edebiyat fakültesinde
Hukuk fakültesi öğrencilerinin boykot ve yönetime el koyma kararından sonra dün sabah Edebiyat fakültesi öğrencileri de okulun bahçesinde toplanmışlar, bazı istekleri olduklarını belirterek imtihanlara girmeme kararı almışlardır. Ancak Edebiyat fakültesi öğrencileri Hukuk fakültesi gibi okulu işgal etmek niyetinde olmadıklarını bildirmişlerdir.
Edebiyat fakültesi boykot komitesine karşı bir bildiri yayımlayan asayiş komitesi üyeleri dün öğleden sonra edebiyat Fakültesi Dekanı Ali Ersen başkanlığındaki yönetim kurulu toplantısına katımlılardır.
Boykot komitesi üyelerin de bulunduğu toplantıda öğrencilerin bazı isteklerinin yerine getirileceği diğer hususların bugün toplanacak üniversite genel kurulunda görüşüleceği bildirilmiştir.
Boykota karşı çıkan asayiş komitesi üyeleri bu toplantıdan sonra boykota katıldıklarını bildirmişlerdir. Saat 19.00 sıralarında okulun bütün kapılarını kilitleyen boykot komitesi içeriye kimseyi almamış 300’e yakın öğrenci sabah kadar içeride kalmış, ve dekanlığı işgal etmeyeceklerini bildirmişlerdir.
Sabahki bu olaylardan sonra edebiyat fakültesi talebe derneği başkanı Sabahattin Kaya bildiri yayınlamış boykotun hiçbir zaman siyasi maksat taşımadığını belirtmiş “işgali kabul etmiyoruz, her tülü anarşist hareketin karşısındayız” demiştir. Dernek başkanı gruplamaların ortadan kalktığını ve öğrencilerin isteklerinin de şu noktalarda toplandığını açıklamıştır.
- Test imtihanları kaldırılmalıdır
- Yönetmelik öğrenci lehine değiştirilmelidir.
- Belge kaldırılmalı yazılı imtihandan sonra üç sözlü hakkı kaldırılmalıdır.
- Harçlar dondurulmalıdır
Edebiyat Fakültesinde imtihan yapılamamıştır.
Görev taksimi
Hukuk Fakültesi’ni tamamen “işgal komitesi” rektörlük makamına görev yapmakta bu arada dekanlara ait diğer odalardan da istifade edilmektedir. İşgal Komitesi dışındaki öğrenciler ise vakitlerini üniversite bahçesinde davul zurna eşliğinde halay çekerek geçirmekte bazıları ise kendi aralarında şarkılar söylemektedir.
İktisat fakültesinde
Öğleden sonra saat 14.00’te dekanlık binasında bir basın toplantısı yapan iktisat fakültesi öğrencileri fakültenin yönetimine el koymaya karar verdiklerini açıklamışlardır.
Boykotçu öğrenciler bunu “kolay sınıf geçmek veya bedava diploma almak için yapmıyoruz demişlerdir. 20 maddede topladıkları bildirilerinde İktisat Fakültesi öğrencileri “maksadımız hataların düzeltilmesidir. Biz halktan yana bir eğitim sisteminin uygulanmasını istiyoruz” demişlerdir.
İktisat Fakültesinin boykotçu öğrencileri eğitimdeki düzensizlikleri yok etmek için Türkiye’nin gerçeklerine uygun dersler konulmasını bilhassa toprak reformu derslerinin okutulmasını istemişledir.
Boykotçu öğrenciler dekanlık binasını işgal etmişlerdir. Çalışmalarını burada yapmakta ve oraya boykot komitesi mensuplarından başka hiç kimse alınmamaktadır.
Müşterek boykot komitesi kuruldu
Hukuk, İktisat ve Tıp Fakültesi boykot komiteleri gece saat 21.00’de rektörlük odasında bir toplantı yapmışlar ve rektör
Şerif Egeli’ye takdim edilmek üzere istediklerini bildiren resmi bir bildiri hazırlamışlardır. Üç fakültenin öğrencileri müşterek bir boykot Komitesi kurarak istekleri gerçekleşinceye kadar birbirlerinden ayrılmayacaklarını bildirmişlerdir.
İşgal altında bunan İstanbul üniversitesi bahçesini dolduran öğrenceler çeşitli oyunlar oynamış ve hoparlörle bahçeye yayın yapan radyo programlarını dinlemişlerdir.
Tıp fakültesi de
İstanbul Üniversitesi’ni ellerinde bulunduran öğrenciler saat 18.00’den sonra Tıp Fakültesi’ne de girmişler ve dekanlık binası işgal etmişlerdir. İşgal komitesinin yönetimi altına giren fakültede dekanın makam telefonlarına öğrenciler cevap vermişledir.
Rektör Ekrem Şerif Egeli istifa etmeyeceğim dedi…
İstanbul Üniversitesi İktisat, Hukuk ve Edebiyat fakültelerindeki boykot kararıyla ilgili olarak rektör prof. Egeli bir açıklama yapmış, üniversite yönetim kurlunun ancak öğrencilerin işgal etmediği resmi bir binada istekleri incelemek üzere toplanacaklarını bildirmiştir…
Üniversite yönetim kurulunun toplanacağı yeri açıklamaktan çekinen rektör “yönetim kurulu öğrencilerin isteklerini incelemektedir. Öğrenciler arasında çeşitli fikirlere sahip olanlar vardır… İstekleri kesinleşinceye kadar yönetim kurulu da incelemelerine devam edecektir…” demiştir.
Üniversiteyi işgal eden öğrencilerin işgal veya boykot yoluyla isteklerini elde etmeyeceklerini belirten rektör egeli şöyle konuşmuştur.
“Fakülte temsilcileri gelip yönetim kurulu veya benimle konuşsun, isteklerini bildirsinler. Kendi kendilerine hiçbir işi halledemeyeceklerini bilecek yaş ve olgunlukta olmaları gerekir. Şimdiki halde onlardan yazılı bir istek gelmediği için elimiz kolumuz bağlı beklemekteyiz. Rektör Egeli istifasını isteyen gençlerle ilgili olarak da şöyle demiştir:
“istifam için hiçbir sebep yoktur, istifa etmeyeceğim.”
Hukuk fakültesi dekanı Poroy da fakültenin işgali ve istifasıyla ilgili olarak şöyle konuşmuştur:
“Gençlerin istekleri elimize geçtikçe halletme yollarını arayacağız. Benim istifam öğrencilerin hiçbir işine yaramayacaktır.Bunu gerçekten de arzuladıklarını sanmıyorum.
Gazetecilik Enstitüsü
Diğer taraftan gazetecilik enstitüsü de boykota katılmış, ve bunu bir bildiriyle duyurmuştur. Gazetecilik Enstitüsü öğrencileri kendilerine şu hakların tanınmasını istemektedir:
- Basın yayın müesseselerinde mesleki öncelik hakkının tanınması
- Paralı staj hakkının tanınması
- Son sınıftan belgenin kaldırılması
- Okunacak derslerin ders yılı başında belli olması
- Gazetecilik enstitüsün mesleki imkanlara sahip olması
- Şubat'ta sınıf geçme hakkının tanınması
- Öğrencilerin yönetime katılması
Dün gece okul kantininde bir toplantı yapan Şişli Özel İktisadi ve Ticari İlimler yüksek okulu boykot komitesi bu sabahtan itibaren boykota katılacaklarını ve imtihanlara da girmeyeceklerini bildirmişlerdir.
Fen fakültesi süresiz kapatıldı
Üniversitenin çeşitli fakültelerinde devam eden boykotlarla ilgili olarak fen fakültesi yönetim kurlu dün gece bir toplantı yapmıştır. Fen fakültesi Dekanı Prof. Birand herhangi bir olaya meydan vermemek için fakülteyi süresiz olarak kapattığını açıklamıştır.
Boykot Fen Fakültesine sıçradı
Ankara’da öğrenciler lehine bazı değişiklikler yapıldı. “üniversitede reform” parolasıyla hukuk ve dil ve tarih fakültelerinden başlayan boykot dün de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesine sirayet etmiş, öğrencilerden bir grup fakülte binasını ele geçirmişledir…
Fen Fakültesi boykot komitesi üyeler dün yaptıkları basın toplantısında boykot hareketlerinin sebebini açıklamışlar ve “reform” istediklerini bildirmişlerdir…
Fen Fakültesi öğrencileri de bilhassa “eleme” usulünden şikayetçi olmuşlardır. Ankara Üniversitesi’nin dün aldığı bir kararla öğrencilerin isteklerinden bazılarını kabul etmesi ve DTCF boykottan vazgeçilmesini istemişledir…
Fakülte profesörlerle kurulunun da imtihanla bugünden itibaren devam edilmesini kararlaştırması üzerine boykota karşı olan öğrenciler bir yıl kaybetmemek endişesiyle Boykot Komitesine baskı yapmaya başlamışlardır.
Bunun üzerine Boykot Komitesi kendi aralarında bir toplantı yapmış ve boykota isteklerinin hepsi alınıncaya kadar devam edilmesini kararlaştırmışlardır. Bu karar boykota karşı olan öğrencilerin fakülte bahçesinden ayrılmalarına sebep olmuştur…
Bu ihtilafın bugün çözümlenmesi beklenmektedir. Boykota karşı olan öğrenciler bugün başlayacak olan imtihanlar için ders çalışmak üzere okulun bahçesinden ayrılırlarken boykotçu öğrenciler de hareketlerini tayin etmeye alışmışlardır.
Hukuk Fakültesinde
Hukuk fakültesi boykot komitesi de ün sabahtan itibaren isteklerini öngören yönetmelik değişikliklerine havi taslağı hazırlamaya başlamışlardır. Hukuk fakültesi öğrencileri fakültenin öğretim üyelerine ait odalarını kilitlemişler bu arada idareye ait dosyaları da emniyet altına almışlardır.
Boykot komitesi üyeleri bu hususu açıklarlarken fakülte bahçesine de basın mensupları dahil olmak üzere hiç kimseyi sokmamakta büyük itina göstermişlerdir. Öte yandan dil ve tarih’in yönetmeliğinde şu değişiklik yapılmıştır
Fakülte kürsüleri arasındaki öğrenci nakilleri naklin yapılacağı kürsünün kontenjanı göz önünde tutulmak ve bir defaya mahsusu olmak üzere 15 Kasıma kadar yapılacak müracaatlar yönetim kurlunun kararıyla kabil olabilecektir… Birinci ve ikinci devrede her öğrenci yazıldığı kürsünün bütün derslerine deva edecektir…
Birden fazla kürsüden ibaret bölümlerde ise bölümdeki diğer kürsülerin birinci devre derslerine devam edebileceklerdir. Yardımcı yabancı dil derslerine birinci devrede devam edilecektir. Müracaatları üzerine ve kasım ayında yapılacak imtihanda gösterecekleri başarı dercesine göre öğrenciler bu devamdan da tamamıyla veya ilk iki yıl için muaf tutulabileceklerdir.
Birinci yıl sonunda öğrencinin devam ettiği bütün derslerden yazılı ve sözlü imtihanlar yapılacaktır. Bütün kürsülerde birinci ve yaşayan idler ve üçüncü yılı sonundaki imtihanları başaramayanlar üst sömestreye devam edemeyeceklerdir.
Yardımcı dil imtihanları birinci ve ikinci yıl sonunda yapılacaktır. Bu belgeyi alamayanlar ikinci devreye geçemeyeceklerdir. Dördüncü yıl sonunda öğrenci kürsüsünün bütün derslerinden lisans imtihanına girecektir.
Bu imtihana girecek öğrencilerden yardımcı yabancı dil belgesiyle birinci ve ikinci devrelerde okuduğu yardımcı derslerin bitirme belgelerini almış olmaları şartı aranacaktır.
Esas kürsü derslerinin bitirme imtihanları yazılı ve sözlü olmak üzere iki safhada yapılacaktır. Esas derslerin yazlı imtihanına girebilmek için o dersin devam süresini doldurmak ve bu süre içinde verilmiş olan ödevleri zamanında yapmış olmak gerekecektir…(EZÖ)