Van Bostaniçi Belde Belediyesi ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) imzaladığı toplu iş sözleşmesiyle eşine şiddet uygulayanların maaşı eşine ödenebilecek; 1 Mayıs tüm işçilere, 8 Mart da kadın işçilere tatil olacak.
Belediye başkanı Gülcihan Şimşek, bianet'e, "Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için mücadelenin yerelden başlaması gerekli ve bu anlamda belediyelere sorumluluk düşüyor" dedi.
"Bu tüm dünyanın sorunu. Türkiye'de yasalar var ama hayata geçmiyor. Kadın polise gidiyor erkeklerle karşılaşıyor, savcılığa gidiyor erkeklerle karşılaşıyor. Dolayısıyla kadınların hakları olduğu bilincinin yerleşmesi için herkesin çaba göstermesi gerekli."
Çoklu evlilik de işten çıkarılma nedeni
Toplu sözleşmeyle eş zamanlı olarak 34 belediye işçisine kadroları da verildi. Sözleşmede yer alan düzenlemeler kısaca şöyle:
- İşçilerin maaşlarına yüzde 10, sosyal hak ödemelerine de yüzde 50 zam yapıldı.
- 1 Mayıs İşçi Bayramı ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarına katılan işçiler için o günler tatil. Ayrıca işçilere 80 YTL zam verilecek.
- Aile içinde şiddet uygulayan işçiler Disiplin Kurulu'na sevk edilecek. Değerlendirmeye göre işçinin maaşı eşine verilebilecek; şiddetin tekrarlanması halinde işten çıkarılacak.
- İkinci evlilik yapan ("kuma alan") işçilerin işine son verilecek.
Benzer bir uygulama bu yıl başında Şanlıurfa Viranşehir Belediyesi'nde de başlamıştı.
"Şiddet sadece fiziksel değil"
Demokratik Toplum Partili (DTP) Şimşek, kadına yönelik şiddetle mücadele bağlamında benzer düzenlemelerin partinin kazandığı tüm belediyelerde yapılmasının tartışıldığını açıkladı.
Şimşek, işçilerin düzenlemeyi olumlu karşıladığını, 14 bin 500 nüfuslu belde de kadınların sorunlarını çözmek için birçok proje yürüttüklerini söyledi.
"Şiddet sadece dayak demek değil. Ekonomik, psikolojik şiddet de var ve bunu en ağır kadınlar yaşıyor."
"Bizim seçmenlerimizin yüzde 50'si kadın, onların sorunlarına çözüm bulmak zorundayız" diyen Şimşek iç göç ağırlıklı beldede kadınların çoğunun Kürtçe konuştuğunu, dolayısıyla temel hizmetlere erişimde sorun yaşadıklarını belirtti.
Çamaşır Evi açılıyor
Şimşek, şu ana kadar kadın istihdamı için bir kooperatif kurduklarını, Basel Dayanışma Derneği'nin katkısıyla yaptıkları Kadın Dayanışma ve Çamaşır Evi'nin önümüzdeki günlerde açılacağını, yine kadınlara yönelik eğitim ve psikolojik destek çalışmaları yaptıklarını anlattı.
Belediye başkanı, bu düzenlemeyi "karı-koca" sözcüklerini kullarak haberleştiren medyanın da dilini eşitlikçi bir bakışla kurması gerektiğini söyledi.
"Yapabileceğimiz sorunları ortaya koyup, vurgulamak ve kadınların haklarına sahip çıkmasını sağlamak. Ancak böyle çözüme ulaşabiliriz."(EÜ)