Moda Gezi Bostanı’nı kapsayan ve afet toplanma yeri olan yeşil alanın otopark yapılmak istenmesine karşı mahallelinin mücadelesi sürüyor.
Bostan’a dozerlerin gelmesiyle başlayan nöbet beşinci gününde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin otoparka dair ruhsat ve izinleri kaldırmasını isteyen imza kampanyasında beş bin 257 imza toplandı. Caferağa Dayanışma ve mahalle sakinleri kampanyayı change.org'a da taşıdı.
bianet’e konuşan Caferağa Dayanışması’ndan Melis Özbakır taleplerini bireysel olarak açacakları davalarla yargıya taşıyacaklarını söyledi.
Bostan’da yarın akşam saat 21.00’de nöbet ve dava sürecine dair forum gerçekleşecek.
Nöbetin beş günü
Bostan’daki nöbet, değişimli olarak sürüyor. Beş gün içinde forumlar, yemekler ve film gösterimleri gerçekleşti.
Melis Özbakır, nöbettekilerin sayılarının çok olmadığını ancak çevrede oturan komşuların oldukça ilgili olduklarını söylüyor.
Dava açıldıktan sonra nöbetin devam edip etmemesi yarınki forumda tartışılacak. “Nöbeti bitirsek bile dozerler geldiğinde komşular dikkatliler, haberleşme içindeyiz, biz de on dakika içinde alanda oluruz” diyor.
Melis Özbakır, otopark için yürütmenin durdurması talebiyle idare mahkemesine bireysel davalar açacakların anlatıyor:
“Düzenlenen forumlarda dava için para toplandı. Bireysel davalar açacağız. Üç davalık para toplandı.”
Mimarlar Odası’ndan açıklama
Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi de yazılı bir açıklamayla “bürokratik bir işlem olarak görülen sürecin derhal durdurulmasını, verilen ruhsatın ve izinlerin iptal edilmesini diledi, semt sakinlerinin haklı direnişini desteklediğini” açıkladı.
Mimarlar Odası söz konusu arazinin 1999 Marmara Depremi’nin ardından hazırlanan ve 2001 yılında duyurulan “İstanbul Acil Eylem Planı” kapsamında afet toplanma alanı olarak ayrıldığına dikkat çekti.
Depremin 15. yıldönümü yaklaşırken afet toplanma alanlarının yarısının imar planlarındaki değişikliklerle iş merkezi, alışveriş merkezi, toplu konut gibi inşaatlarla doldurulduğunu söyledi.
Mimarlar Odası, Bostan’ı içeren ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait arazinin daha önce alınan afet toplanma alanı kararının ancak alternatif gösterilerek iptal edilebileceğinin altını çizdi.
“Söz konusu alan semtin tek açık alanı olması nedeniyle de kamusal sorumluluk bu alanın titizlikle korunmasını gerektirir. Bu sorumluluk yerel yönetimlere aittir.”
Ne olmuştu?Söz konusu alan Caferağa Muhtarlığı ve sağlık ocağı yanında, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait. Burası Kadıköy Belediyesi'nin onaylı olmayan planlarında afet toplanma ve çadır alanı. Gezi direnişinden sonra kurulan Caferağa Dayanışması ve mahalleliler alanın bir bölümünde Moda Gezi Bostanı'nı oluşturdu. İlk mahsuller geçtiğimiz ay toplandı. 11 bin 775 metrekarelik alanın 3 bin 223 metrekarelik kısmını kiralayan şahıs İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü'nden 600 metrekarelik kısmını açık otopark olarak kullanmak için Ulaşım ve Traifk Düzenleme Komisyonu (UTK) kararı aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı da (İBB) 22 Temmuz 2014 tarihinde 600 metrekarelik alanda açık otopark yapmak için iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verdi. Şahsın bu alandaki yeşil alanı sert zemin yapma talebini ilettiği Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü de "UTK kararında belirtilen hususlara uygun olarak ve çevreye zarar vermeden" uygun olduğu yanıtı verdi. 31 Temmuz sabahı alana gelen dozerleri mahallelinin tepkisiyle geri döndü. Caferağa Dayanışması ve mahalliler "Afet toplanma alanımız imara açılamaz" pankartları açıp çadırlar kurarak nöbete başladı. Kadıköy Belediyesi'nin gönderdiği kiraz ağaçları nöbetin ikinci günü alana dikildi. (BK) |