bianet, Anadolu topraklarında yaşayan halkların çorba tariflerini derliyor.
Yemek yapmak ve yemek yemek Boşnak mutfağında adeta seremoni havasında geçer. Davetler düzenlemek, "tefriç" adını verdikleri piknikler yapmak bir çeşit ritüeldir. Yaralı bir halk olmaktan kaynaklı, yediğiniz her lokma hüznün dilinin olmadığını anlatır size bir çorba sıcaklığında...
Boşnakların kültürel çeşitliliklerini her alanda yansıtmaya ve yaşatmaya çalışması, kültürel kimliklerini esas almaları rastlantısal bir tercih değildir.
Hıristiyanlıktan İslamiyete geçen, tabiri caizse dinden vazgeçip, anadilinden, kültüründen vazgeçmeyen bir halktır Boşnak halkı. Balkan ezgileri, savaşlarla geçen bir tarihe nispet edercesine Rumelilerin kaderine mi yazılmıştır bilinmez, dimdik dururlar içimizi ısıtan ritmlerinin rengiyle.
Yunan öğeleri ve Osmanlı ile Bizans'ı kapsayan Anadolu renkleri, özgün bir etkileşim ile oluşturmuştur Balkan müziğini. Bu karma yapıyı ve zengin çeşitliliği mutfak kültüründe de bulmak mümkün.
Zengin bir mutfak geleneğine sahip olan Boşnaklar, birinci sırayı et ve hamur işi çeşitlerine verir. Boşnak mantısı (Ribitsa), Boşnak böreği (pita), Boşnak kurabiyesi, Türkiyelilerin de yabancısı olmadığı tatlardandır.
Ben sizlerle Türkiye mutfağında "Bey çorbası" olarak bilinen bir Boşnak çorbası olan Begova çorbasını paylaşacağım.
Malzemeler:
3 adet tavuk göğsü (göğüs eti yerine 3 adet büyük tavuk budu da olur)
1 adet havuç
2 adet patetes
1 su bardağı dolusu bamya (tercihen ufak boy ve kurutulmuş) (yemek yapmaya geçmeden önce limonlu suda 20 dakika kaynatılmalıdır)
1 demet maydanoz kökü
1 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı un
1 paket krema
2 yemek kaşığı tereyağ
İnce kıyılmış maydanoz
Öncelikle tavuk iyice yıkanır. Bir demet maydanoz kökü ve defne yaprağıyla birlikte kaynatılır. Kaynadıktan sonra defne yaprağı ve maydanoz kökü çıkarıp atılır. Süzüldükten sonra kemiklerinden ayıklanır ve ince ince doğranır.
Havuç ve patatesler küp küp doğranır. Bir başka tencere içerisinde tereyağı eritilir ve un ilave edilir. 3-4 dakika kadar kavrulduktan sonra süzülmüş 5-6 bardak tavuk suyu eklenir. Kaynamaya bırakılır.
İnce ince doğranmış et ve küp küp doğranmış sebzeler, daha önceden limonlu suda 20 dakika kadar haşlanmış bamya kaynayan çorbanın içine eklenir. Sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.
En son olarak kremanın içine çırpılmış yumurta, un, limon suyu, tuz ve karabiber koyularak karıştırılır. Bu terbiye sürekli karıştırılarak çorbaya yavaş yavaş eklenir. Tekrar karıştırmaya devam ederek 7-8 dakika daha pişirilir ve ocaktan alınır.
Üzeri maydanozla süslenerek servise hazırlanır... (CK/NV/YY)