Haberin Kürtçesi için tıklayın
Boşanmış bir kadının çocuğuna kendi soyadını vermek için açtığı davada, Yargıtay “Boşanmış kadın velayeti kendisine verilmiş olan çocuğuna ‘kendi soyadının’ verilmesini velayet hakkına dayanarak Aile Mahkemesi’nden isteyebilir” dedi.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan sosyal medya hesabından “Tarihi kararımız” başlığıyla duyurdu.
Gençcan, 9 Nisan 2018 tarihli kararla Daire’nin AYM’nin 2015’te verdiği emsal “hak ihlali” kararına uyduğunu belirtti.
Yerel mahkeme kabul etmiş, Yargıtay bozmuştu
Kadının boşanma davası sonrasında velayet hakkı tanınan çocuğunun soyadını değiştirme talebiyle açtığı dava, Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce kabul edilmişti.
Temyiz edilen kararı, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi “çocuk reşit olduktan sonra, usulüne uygun olarak açacağı bir dava sonunda verilecek kararla değişmedikçe” çocuğun soyadının değişemeyeceğini söylemişti. Bozma sonrası Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi de Yargıtay kararına uydu.
AYM’ye bireysel başvuru yapmıştı
Kararın onanmasının ardından kadın, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.
Başvuruda “çocuğun velayetinin kendisine verildiğini ve resmi işlemler de dahil çocuğun bütün işlemleriyle kendisinin ilgilendiğini ve soyadları farklı olduğu için sürekli nüfus aile kayıt tablosu ve boşanma ilamını ibraz etmek zorunda kaldığını, benzer hususların çocuğun ve kendisinin mağduriyetine sebep olduğunu” belirtti.
AYM 2015’te karar vermişti
AYM, Anayasa’nın 10. (Kanun önünde eşitlik), 20. (aile hayatına saygı hakkı) Ve 36. Maddesi (hak arama hürriyeti) açısından değerlendirme yapılmasını uygun gördü.
AYM, Haziran 2015’te, Anayasa’nın 20. Maddesine düzenlenen aile yaşamına saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi ve dosyayı tekrar Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderdi.
Kararda AYM’nin Aralık 2011’de verdiği kararla, kanundaki “evliliğin feshi veya boşanma hallerinde çocuk anasına tevdi edilmiş olsa bile babasının seçtiği veya seçeceği soyadını alır” ibaresi iptal ettiği de hatırlatıldı. (ÇT)