Yaşanan çatışmalı süreçte köy boşaltmalar yaşamı derinden etkiledi. Bu süreçte yaklaşık 3 bin 800 köy boşaltıldı, 3 milyonu aşkın insan yerinden edildi. Köy boşaltmanın miladı olarak kabul edilebilecek ilk köy Boğaz, diğer adıyla Gozelan Köyü oldu.
Dicle Belediyesi'nin 1. Eğitim Kültür Sanat ve Spor Festivali kapsamında gezi düzenlediği Boğaz Köyü ile diğer köylerin onarımı için kampanya başlatıldı. "Köyümüzü yeniden onaralım" kampanyası kapsamında başta Boğaz Köyü olmak üzere boşaltılan köylerin onarımı için çalışmalar yürütülecek.
Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, boşaltılan ilk köy olması dolayısıyla Boğaz Köyü'nden başlayarak boşaltılan 3 bin 800 köyün yeniden onarılmasına öncülük etmek istediklerini söyledi.
Akengin, 3 bin 800 köye geri dönüş için alt yapının hazırlanması bakımından kampanyanın önemli olduğunu ancak dönüşler için öncelikle çatışmalı ortamın son bulması gerektiğine işaret etti.
Akengin: Köylü kendi evini kendi onaracak
Projeyi gündemlerine alırken bazı kaygılar taşıdıklarını belirten Akengin, temel sorunun onarım için gereken finansmanı sağlamak olduğunu kaydetti. Projenin finansmanını halkla birlikte sağlayacaklarını belirten Akengin, işe köylüleri katmakla başlayacaklarını ifade etti.
Köyde kalan ve şu anda Dicle'de oturan tüm Boğaz köylüleriyle toplantı yapacaklarını belirten Akengin, katkı için tüm duyarlı kesimlerin davet edileceği birkaç gece düzenleyeceklerini vurguladı.
Akengin, kampanyanın hayata geçmesinde özellikle kadın, gençlik ve işverenlerin katılımını hedeflediklerini ifade ederek "Onarımı biz yapmayacağız. Biz sadece öncülük yapacağız. Tuğlayı, demiri, çimentoyu sağladıktan sonra köylü kendi evini, köyünü onaracak" dedi.
Projenin yaşama geçmesi için GÖÇ-DER ile de diyalog içerisinde çalışacaklarını belirten Akengin, "Elbette bütün köylülerin öyle kısa sürede dönüp yerleştirilmesi mümkün değil. Ama zamanla olacaktır" diye konuştu.
Köyde 60 aile halen çadırda yaşıyor
Köy Muhtarı Necmettin Batıbay, köyün onarımı konusunda Dicle Belediyesi ile diyalogda olduklarını belirterek, köyün onarımı konusunda köy sakinlerinin umutlu olduğunu ifade etti.
Hükümet tarafından kurulan zarar tespit komisyonunun da köyde çalışma başlattığını ancak şu ana kadar bu çalışmadan bir sonuç alınamadıklarını kaydeden Batıbay, köyde şu anda 60 ailenin çadırda barındığına dikkat çekti.
Köyün boşaltıldığı anı anlatmak istemediğini ifade eden köylülerden İmiş Işık ise, Diyarbakır'a göç ettikten sonra geçen onca yıl ardından 5 yıldır köylerine geldiklerini ve çadır ve barakalarda yaşadıklarını belirterek köylerinin onarılması durumunda çok sevineceklerini söyledi. (KÖ)