Borusan Holding'e bağlı Borusan Lojistik'te sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçilerle şirket anlaştı.
Borusan Lojistik'te çalışan işçiler, ücretlerinin reel olarak düşmesi, performans adı altında 3-5 kişinin yapacağı işi bir kişiye yaptırılmak istenmesine karşı Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş'e üye olmuştu.
İşçilerin sendikaya üye olduğunu öğrenen işveren önce 25 işçiyi "performans düşüklüğü" nedeniyle işten çıkardı. Ardından depolarda çalışan 16 işçiyi başka depolara gitmedikleri gerekçesiyle tazminatsız işten çıkardı.
Borusan Sanat Evi'ni işgal ettiler
Bunun üzerine işçiler, Rumeli Hisarı'nda yer alan Perili Köşk'teki Borusan Holding Genel Merkezi ve Tuzla Depo önünde işe dönmek için direniş çadırı kurdu.
Seslerini duyuramayınca ilk olarak Borusan Filarmoni Orkestrası'nın Aya İrini Müzesi'nde 40. İstanbul Müzik Festivali nedeni ile verdiği konser alanın da önünde eylem yaptı.
Yine seslerini duyuramayınca bu sefer, Taksim'deki Borusan Kültür ve Sanat Evi'ni işgal ettiler. Bu eylem üzerine işveren işçilerle görüşmeyi kabul etmek zorunda kaldı.
İşçileri geri almadılar ama haklarını verdiler
Sendika ile işveren arasında yapılan anlaşmaya göre, Borusan Lojistik'de sendikal örgütlenmeye saygı gösterilecek. Sendika üyelerine baskı yapılmayacak.
Tazminatsız olarak işten çıkartılan işçilere kıdem ve ihbar tazminatları ödenecek. İşten çıkanları işsizlik sigortasından yararlanacak şekilde çıkışlar düzenlenecek. İşbaşı yapmamanın karşılığı olarak tüm işçilere altı ay brüt maaş üzerinden ödeme yapılacak.
Her ne kadar şirket, işçileri işe geri almasa da haklarını geri verdi ve şu anda çalışmaya devam eden sendikalı işler üzerindeki baskısını kaldırdı. (NV)