Fotoğraf: Borrell ve Abdullahyan, Tahran'da/eunewsroom
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanlarının Pazartesi günü Brüksel'de yaptığı toplantı öncesinde Birliğin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun AB'nin terör listesine alınmasının ancak üye ülkelerden birinde verilecek bir mahkeme kararı sonrasında mümkün olabileceğini söyledi.
Avrupa Parlamentosu'nda (AP) 19 Ocak'ta kabul edilen karar tasarısında, İranlı liderlere yaptırım ve Devrim Muhafızları Ordusu'nun AB'nin terör listesine alınması talep edilmişti. İran Meclisi de buna karşılık hükümete AB ülkelerinin ordularını terör listesine alma çağrısı yapan karşı tasarı hazırlamıştı.
Euronews'un haberine göre, Borrell, Pazartesi günkü toplantıda üye ülkelerin İran'daki insan hakları ihlalleriyle ilgili 37 kişiyi daha yaptırımlar listesine alacağını duyurdu.
AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde bir gazetecinin İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun terör listesine alınıp alınmayacağına yönelik sorusu üzerine, Borrrell "Bakın, bununla ilgili birçok ilginç fikir var. Ancak bu mahkeme kararı olmadan karar verilemeyecek bir şey. 'Seni sevmiyorum, bu yüzden terörist sayıyorum' diyemezsiniz." dedi.
Bunun için önce üye ülkelerden birinde somut bir kınama, yasal bir beyan olmalı. Sonrasında biz Avrupa düzeyinde konu üzerinde çalışırız."
Abdullahyan: "AB bedeli ağır
adımlar atmaya kalkışmayacaktır"
Borrell'in açıklamasını İran resmi haber mecralaından Press TV'ye değerlendiren İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, "Bu, Avrupa Birliği'nin bedeli ağır adımlar atmaya kalkışmayacağını gösteriyor" dedi.
Abdullahyan "İslam Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ile müzakere, diyalog ve yapıcı etkileşimi en iyi seçenek olarak görüyor, ancak Avrupa Birliği'nin başka türlü bir kararı halinde buna denk ve etkili bir yanıt verecektir" dedi.
TIKLAYIN-İran Meclisi | "AB ordularını terör listesine alırız"
Borrell: "Bireylere yönelik
yaptırımları ele alacağız"
Borrell, bakanların bugün yalnızca insan hakları çerçevesinde bireylere yönelik yeni yaptırımları ele alacaklarını bildirdi.
Borrell, bakanların gündemindeki en önemli konunun Ukrayna'daki savaş olacağını vurgulayarak, Ukrayna'ya ek mali yardım konusunda üye ülkelerin dışişleri bakanlarının uzlaşacağı yönünde umutlu olduğunu ancak bugün resmi bir karar alınmayacağını söyledi.
Abdullahyan: "ABD ile
doğrudan diyaloğa gerek yok,
irade varsa anlaşabiliriz"
İran Dışişleri Bakanı, "Amerikalılar da dahil olmak üzere bazı Batılı yetkililerin tüm ikiyüzlü davranışlarına rağmen, Batılı ülkeler ile İran arasındaki mesaj alışverişi ve anlaşmanın son adımına ulaşması gerektiği konusundaki ısrarları hala gündemde" dedi.
Abdullahyan, bu aşamada bir anlaşmaya varmak için Amerikalılarla "doğrudan diyaloğa" gerek olmadığını vurguladı. "Her iki taraf da gerekli kanıt ve içeriğe sahip ve Amerikan tarafında ciddi bir irade varsa, statüko göz önüne alındığında anlaşmaya varılabileceğini [gördüklerini]" söyledi.
Arka plan
Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nı (JCPOA) ihya müzakereleri, Washington'un anlaşmaya yeniden katılma ve İran karşıtı yaptırımları kaldırma konusunu değerlendirmek üzere, Nisan 2021'de Avusturya'nın başkenti Viyana'da başlamıştı. Müzakereler, Washington'ın, önceki ABD yönetimi tarafından İslam Cumhuriyeti'ne uygulanan tüm yaptırımları kaldırmamaya yönelik katı tutumunda ısrar etmesi nedeniyle Ağustos'tan bu yana durma noktasında. İran, ABD'nin varılan herhangi bir anlaşmaya bağlı kalacağına dair güvenceler sunmasının gerekliliğinde ısrarlı.
(AEK)